Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Nationale actie Haïti brengt 111,4 miljoen euro op

26 maart 2010

Vanaf vandaag sluiten de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) giro 555 voor Haïti. De opbrengst van de nationale actie bedraagt 111,4 miljoen euro.

De hulporganisaties die verbonden zijn aan de SHO zullen dit bedrag in een periode van drie tot vijf jaar besteden aan noodhulp en wederopbouwactiviteiten. Geld dat vanaf 26 maart op giro 555 binnenkomt, wordt gereserveerd voor een volgende SHO-actie.

SHO voorzitter Farah Karimi: "We zijn heel blij met deze eindopbrengst. We willen alle Nederlanders die hieraan hebben bijgedragen bedanken. Inmiddels is de voedselhulp in Haiti goed op gang gekomen. Ook de aanvoer van andere hulpgoederen verloopt steeds beter. Belangrijkste op dit moment is ervoor te zorgen dat mensen onderdak hebben en de beschikking over sanitaire voorzieningen. Het regenseizoen is begonnen en de hulporganisaties proberen zoveel mogelijk mensen een dak boven hun hoofd te geven. Dit is nu een van de hoofdprioriteiten, een deel van de noodhulpgelden zal daaraan worden besteed."

Onderdak, afvoersystemen en waterzuivering

De hulporganisaties richten zich de komende weken, nog meer dan voorheen, op het bieden van (tijdelijk) onderdak, inclusief sanitaire voorzieningen zoals toiletten. Ook willen ze zorgen voor afvoersystemen voor vuil water en voor waterzuiveringsinstallaties. Hoewel de noodhulpfase nog in volle gang is, worden daarnaast ook activiteiten opgezet die mensen helpen om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Zo worden kleine zelfstandigen (loodgieters, schilders, electriciëns en bakkers) ondersteund in het weer opzetten van hun eigen bedrijf.

In de eerste SHO-rapportage, die eind mei verschijnt, staat per SHO-deelnemer een verantwoording over de besteding van de gelden van de eerste drie maanden. De tweede rapportage volgt eind september en de derde in maart 2011.

De Samenwerkende Hulporganisaties zijn: ICCO & Kerk in Actie, Cordaid Mensen in Nood, Nederlands Rode Kruis, Oxfam Novib, World Vision, Tear, Save the Children, Terre des Hommes en UNICEF Nederland. Voor deze actie nemen de volgende organisaties als gastdeelnemer deel: Habitat for Humanity, VNG Internationaal, Care Nederland, Plan Nederland, Dorcas en het Leger des Heils.

Bron: SHO

Gerelateerd aan dit onderwerp