Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Einde actie voor Haïti

26 februari 2010

Stand giro 555: 108,9 miljoen euro

Anderhalve maand na de verwoestende aardbeving stopt de SHO met de nationale actie voor Haïti. De teller staat op 108,9 miljoen euro. De Samenwerkende Hulporganisaties zullen dit bedrag in een periode van 3-5 jaar besteden aan noodhulp- en wederopbouwactiviteiten.

Het definitieve eindbedrag van giro 555 voor de actie voor Haïti zal op 26 maart bekend gemaakt worden. Tot die datum kunnen bedragen afkomstig uit al afgeronde of nog lopende acties nog worden overgemaakt naar giro 555. Geld dat na deze einddatum binnenkomt, is bestemd voor een volgende SHO actie.

Indrukwekkend bedrag

SHO voorzitter Farah Karimi: "De aardbeving in Haïti was desastreus, de gevolgen waren rampzalig. Nederland sloeg de handen ineen en bracht een indrukwekkend bedrag bij elkaar voor de slachtoffers. Onze dank daarvoor is groot. 108,9 miljoen euro is de stand. Een geweldig resultaat waarvan wij niet eens durfden te dromen bij de aanvang van de actie. Zeker is dat het totaalbedrag van de actie goed en verantwoord moet worden besteed. Ondanks de logistieke en organisatorische uitdagingen waar wij continu mee geconfronteerd worden, is de hulpverlening in volle gang. Er wordt met man en macht gewerkt vanuit de verschillende organisaties. We hopen de zwaar getroffen bevolking van Haïti, die al een moeilijk bestaan had, weer op weg te kunnen helpen naar een menswaardig bestaan."

De hulporganisaties hebben inmiddels honderdduizenden Haitianen bereikt. Zij zijn geholpen met onder meer voedsel, schoon water, sanitaire voorzieningen, een - soms provisorisch - dak boven het hoofd, medicijnen en met opvangcentra voor kinderen. De nadruk ligt in deze fase nog op noodhulp. Die is in volle gang maar zal nog lange tijd in beslag nemen. Daarna kunnen de hulporganisaties zich meer en meer gaan richten op de wederopbouw.

De Samenwerkende Hulporganisaties zijn: ICCO & Kerk in Actie, Cordaid Mensen in Nood, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, World Vision, Tear, Save the Children, Terre des Hommes en UNICEF Nederland.

Gerelateerd aan dit onderwerp