Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Haïti: leven in een tentenkamp

25 februari 2010

UNICEF zorgt in tentenkampen in heel Haïti voor schoon water en latrines. Het geeft de bewoners het gevoel dat hun leven weer enigszins normaal wordt.

Haïti_waterPierre Fuijee was voor de aardbeving advocaat in Leogane, een stadje op een uur rijden van Port-au-Prince. Maar de beving heeft zijn vroegere leven weggevaagd, net als dat van vele anderen in Haïti.

Leogane lag dichtbij het epicentrum en grote delen van het stadje liggen in puin. Pierre Fuijee woont nu in een tent, samen met zijn vrouw, moeder en twee kinderen. "We maken een vreselijke tijd door. Acht familieleden zijn omgekomen," vertelt hij. "De omstandigheden waarin we leven zijn heel moeilijk, vooral voor de kinderen. De regentijd komt eraan en in onze tenten kunnen we onszelf niet daartegen beschermen."

Alleen aandacht voor Port-au-Prince

De media en veel hulporganisaties richten hun aandacht vooral op Port-au-Prince, maar de verwoestingen in de omgeving van de hoofdstad zijn net zo ernstig. UNICEF en haar partners leveren hulpgoederen aan dakloze kinderen en hun families die in het hele land in opvangkampen wonen.

In de kampen is vooral behoefte aan schoon water en sanitaire voorzieningen. UNICEF zorgt er samen met lokale organisaties voor dat er watertanks komen en dat er latrines worden gegraven. Voor Pierre Fuijee en zijn gezin geven de voorzieningen het gevoel dat hun leven weer enigszins normaal aan het worden is.

Tenten van het leger

Ook het kuststadje Jacmel - eens populair bij toeristen - is door de aardbeving ernstig beschadigd. Hier leven duizenden mensen in tenten opgezet door het Venezolaanse leger. Ook hier zorgen UNICEF en haar partners voor water en latrines voor het nog steeds groeiende aantal inwoners van het kamp.

Een van die inwoners is Malepa Oliali. Ze is blij dat ze haar verwoeste huis heeft verlaten. "Het is ok hier. Ik gebruik het water om te drinken, te koken en te wassen. Er worden toiletten gebouwd en ik beschik over een tent voor mezelf, mijn man en kinderen."

"De kans op uitbraken van diarreeziekten is erg groot, vandaar dat het heel belangrijk is dat er latrines komen," zegt Rolando Wallusche Saul van UNICEF. UNICEF kan met haar hulp ervoor zorgen dat de overlevenden van de aardbeving ook de nasleep ervan goed doorkomen.

Gerelateerd aan dit onderwerp