Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Ontvoerde kinderen Haïti nog niet bij ouders

4 februari 2010

De 33 kinderen die een Amerikaanse christelijke organisatie vorige week illegaal uit Haïti probeerde te loodsen, zijn nog niet herenigd met hun ouders. Dat maakte de Nederlandse tak van de hulporganisatie SOS Kinderdorpen woensdag bekend. De Amerikaanse afdeling van de organisatie meldde dinsdag nog dat een deel van de 'ontvoerde' kinderen wel weer bij de ouders was.

Al meerdere Haïtianen hebben zich gemeld op de plek waar de kinderen worden opgevangen, in het SOS Kinderdorp Santo, ongeveer 15 kilometer ten noorden van de hoofdstad Port-au-Prince. Het moet echter nog blijken of deze mensen de echte ouders zijn. De hulporganisatie gaat dit samen met de Haïtiaanse kinderbescherming Ibers onderzoeken. Voor zover bekend hebben twintig van de 33 kinderen hun biologische ouders nog.

Veel van de ouders hebben hun kinderen vrijwillig afgestaan, aldus SOS Kinderdorpen. Ze werden door de christelijke organisatie overgehaald om hun kinderen naar de Verenigde Staten te laten gaan. Hier zouden ze een beter leven kunnen leiden. De tien betrokken Amerikanen zijn opgepakt en kunnen mogelijk worden aangeklaagd voor onder meer ontvoering.

Haïti werd op 12 januari getroffen door een zware aardbeving. Meer dan 170.000 mensen kwamen om en naar schatting een miljoen mensen raakten dakloos.

De VN-Kinderrechtenorganisatie Unicef is een grootschalige vaccinatiecampagne begonnen in Haïti, zo meldde de organisatie woensdag. De campagne richt zich op het vaccineren van 500.000 kinderen onder de 7 jaar tegen mazelen, difterie, tetanus, rodehond en kinkhoest. De ziektes vormen volgens Unicef een levensbedreigend risico voor de kinderen in de overvolle tijdelijke verblijfplaatsen en vluchtelingenkampen.

Bron: ANP

Gerelateerd aan dit onderwerp