Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hulpverlening in Haïti komt op gang

21 januari 2010

Hulpverleners kunnen de slachtoffers van de aardbeving beter bereiken dan in de voorgaande dagen.

De logistieke problemen op het vliegveld van Port-au-Prince worden minder en binnenkort zal ook een van de havens weer functioneren.

Veel mensen trekken weg uit de hoofdstad en zoeken hun heil elders in het land, of gaan naar de Dominicaanse Republiek. Inmiddels zijn er 75.000 doden en 200.000 gewonden geregistreerd. Een miljoen mensen is door de aardbeving dakloos geworden. Gisteren was er in Haïti een zware naschok. Vooralsnog zijn er geen nieuwe doden gemeld; wel is opnieuw een aantal mensen gewond geraakt.

De slachtoffers van de beving hebben nog steeds dringend behoefte aan medische zorg, voedsel, schoon water en onderdak. De hulpverleners hebben ook transportmiddelen en brandstof nodig. Hulp aan kinderen heeft eerste prioriteit. UNICEF leidt in Haïti de hulpverlening op het gebied van water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, het beschermen van kinderen, voeding en onderwijs.

Tonnen hulgoederen

Inmiddels zijn tonnen hulpgoederen in Haïti aangekomen. UNICEF zorgt er bijvoorbeeld voor dat hulporganisaties drinkwater verdelen. Elke dag worden tienduizenden mensen en ziekenhuizen van schoon water voorzien. Kleine kinderen en baby’s krijgen aanvullende of therapeutische voeding, om te voorkomen dat ze als gevolg van ondervoeding ziek worden of overlijden. UNICEF stimuleert moeders bovendien om hun baby’s borstvoeding te geven.

Scholen zijn gesloten. UNICEF zorgt voor tijdelijke lesruimtes en onderwijsmaterialen, zodat de kinderen snel weer naar school kunnen. Dat geeft hen het gevoel dat hun leven weer enigszins normaal wordt en het helpt hen bij het verwerken van hun nare ervaringen.

Alleenstaande kinderen worden beschermd

Samen met Save the Children helpt UNICEF kinderen die alleen op straat rondzwerven, omdat ze hun familie zijn kwijtgeraakt. Ze worden opgevangen en beschermd en de organisaties stellen alles in het werk om hun familie op te sporen.

UNICEF wil voorkomen dat kinderen die hun ouders en familie zijn kwijtgeraakt, het slachtoffer worden van mensenhandel of andere vormen van misbruik. Samen met de Haïtiaanse overheid voorkomt UNICEF dat via de luchthaven kinderen het land uit worden gesmokkeld. Ook de grens met de Dominicaanse Republiek wordt extra bewaakt.

Gerelateerd aan dit onderwerp