Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Zorgen om kinderen in Haïti

20 januari 2010

Ann M. Veneman, directeur van UNICEF Internationaal, uit haar zorgen om de kinderen in Haïti.

"Veel kinderen zijn van hun familie of verzorgers gescheiden geraakt. Zij lopen grotere risico's op ondervoeding en ziekte, of om in handen te vallen van mensenhandelaren. Ook kunnen ze ernstig getraumatiseerd raken of het slachtoffer worden van seksuele uitbuiting en misbruik. UNICEF houdt een race tegen de klok om hen te voorzien van voedsel, medische hulp, veilig onderdak en bescherming."

UNICEF en haar partners, waaronder de Haïtiaanse regering, het Rode Kruis en Save the Children, creëren veilige opvangplekken voor kinderen. Daarnaast zijn ze begonnen met het registreren van alleenstaande kinderen. Weeskinderen in Port-au-Prince krijgen voedsel en andere hulp.

"We zullen er alles aan doen om kinderen met hun families te herenigen," zegt Veneman. "Alleen als na grondig onderzoek blijkt dat dit onmogelijk is, zouden de autoriteiten permanente alternatieven als adoptie in overweging moeten nemen. Voordat de aardbeving plaatsvond, waren voor een aantal kinderen al internationale adoptieprocedures in gang gezet. In die gevallen is het verantwoord dat deze kinderen versneld naar hun nieuwe thuis gaan."

"UNICEF, het VN Comité voor de Rechten van het Kind, International Social Service en andere organisaties vragen alle betrokkenen bij de hulpoperatie in Haïti om ervoor te zorgen dat zij in het belang van de kinderen handelen. Nu hebben zij levensreddende hulp en zorg in Haïti zelf nodig."

Gerelateerd aan dit onderwerp