Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF vraagt 128 miljoen dollar voor hulpverlening Haïti

18 januari 2010

Bijna de helft van de bevolking Haïti is kind

De Verenigde Naties hebben om internationale financiële steun voor Haïti gevraagd. Er is voor de komende zes maanden 575 miljoen dollar nodig om naar schatting 3,5 miljoen mensen in Haïti te kunnen helpen. Hiervan heeft UNICEF bijna 128 miljoen dollar nodig. De kinderrechtenorganisatie biedt noodhulp en coördineert namens de VN de hulpverlening op het gebied van schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Daarnaast zal zij de zorg voor voeding en de bescherming van kinderen coördineren, en bijdragen aan de hervatting van het onderwijs. UNICEF Nederland heeft alvast 2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor hulp aan de slachtoffers.

De hulpverlening op Haïti verloopt langzaam, maar noodhulpgoederen komen het land binnen. De haven is niet operationeel, maar het vliegveld is open en ook de weg tussen Santa Domingo en Port-au-Prince is te gebruiken. Eerste prioriteit is nu om ervoor te zorgen dat de goederen bij degenen komen die ze het hardst nodig hebben.

Verenigde Naties

De Verenigde Naties coördineren de hulpverlening. De hulp is onderverdeeld in verschillende sectoren, of clusters. Er zijn in totaal elf clusters, waaronder water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, gezondheid, onderdak, onderwijs en bescherming. Op internationaal niveau is bepaald welke organisaties verantwoordelijk zijn om deze clusters te coördineren. UNICEF heeft de leiding in de clusters water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, voeding, onderwijs (samen met Save the Children), noodhulp-telecommunicatie (met OCHA en WFP) en kinderbescherming, wat een subcluster onder bescherming is.

Dat de VN de hulp coördineren, betekent niet dat ze zelf ook alle hulp op dat vlak aanbieden. Ze coördineren de hulpverlening van de verschillende organisaties die binnen dat cluster werken, en zorgen ervoor dat de geboden hulp adequaat en juist is. In de praktijk melden de verschillende hulporganisaties zich bij aankomst in het noodgebied aan bij de clusterleider, en krijgen te horen waar ze aan de slag kunnen. Zo blijft er controle op wie waar hulp verleent, hoeveel materialen er zijn en wat er precies gebeurt.

Kinderen

Bijna de helft van de negen miljoen inwoners tellende bevolking van Haïti is jonger dan achttien jaar. Achtendertig procent is zelfs onder de veertien jaar. Dat maakt kinderen een prioriteit in de hulpverlening. Ze zijn zeer kwetsbaar. Alleenstaande kinderen zijn voor UNICEF een bron van grote zorg. Ze worden geregistreerd en zoveel mogelijk herenigd met hun ouders of andere familieleden. UNICEF probeert samen met Save the Children het onderwijs weer zo spoedig mogelijk te starten. Tijdelijke scholen bieden kinderen veiligheid, een plek om te ontspannen en een enigszins normaal patroon van leven, wat helpt bij het verwerken van trauma's.

Samenwerkende Hulporganisaties

In Nederland zijn de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) onder de titel 'Help slachtoffers aardbeving Haïti' een nationale actie gestart. UNICEF Nederland is een van de samenwerkende hulporganisaties. Andere deelnemers zijn ICCO & Kerk in Actie, Cordaid Mensen in Nood, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, World Vision, Tear, Save the Children en Terre des Hommes. Giro 555 is geopend. Dat betekent dat alle aan de SHO deelnemende organisaties in Nederland gezamenlijk fondsen werven voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti.

Gerelateerd aan dit onderwerp