Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Haïti krijgt van alle kanten hulp aangeboden

18 januari 2010

Vanuit de hele wereld is inmiddels financiële steun toegezegd, maar Haïti krijgt ook op andere manieren hulp aangeboden.

  • De Europese Commissie en de 27 EU-lidstaten hebben tot dusver 422 miljoen euro hulp voor de korte en lange termijn toegezegd. De Verenigde Naties hebben voor de komende zes maanden 575 miljoen dollar nodig om in Haïti naar schatting 3,5 miljoen mensen te kunnen helpen.
  • De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft toegezegd Haïti alle olie te verstrekken die het nodig heeft. Dat komt naast de reddingswerkers en humanitaire hulpgoederen die Venezuela al heeft gestuurd. De inspiratiebron van Chávez is Simón Bolívar (1793-1830). Die voorvechter van onafhankelijkheid van Latijns-Amerika kon na een reeks tegenslagen dankzij Haïtiaanse steun in 1816 de bevrijdingsstrijd op het vasteland van Zuid-Amerika hervatten.
  • Tot andere hulpverleners met belangstelling voor geschiedenis behoort de president van Senegal, Abdoulaye Wade. Hij heeft er maandag op zijn website op aangedrongen dat Afrika de Haïtianen een nieuw thuis aanbiedt. Haïti, destijds voornamelijk bevolkt door Afrikaanse slaven, werd na een opstand als eerste land in Latijns-Amerika in 1804 onafhankelijk. Wade stelt dat de Haïtianen het recht hebben terug te keren naar Afrika en dat ervoor moet worden gezorgd dat ze dat kunnen, mogelijk naar een eigen staat.
  • De heerser over het kleine Afrikaanse oliestaatje Equatoriaal-Guinea, Teodoro Obiang, heeft maandag laten weten 2 miljoen dollar humanitaire hulp voor Haïti vrij te maken. Obiang betaalt het vrijwel uit eigen zak, want de inkomsten van het land zijn erg moeilijk te onderscheiden van Obiangs inkomen.
  • Het buurland van Haïti, de Dominicaanse Republiek, poogt op allerlei manieren Haïti bij te staan. Elektricteits- en telecommunicatiemaatschappijen bijvoorbeeld proberen sinds woensdag al de verbindingen in Haïti te herstellen. De onderneming Trilogy Dominicana/VIVA is een eigen actie onder afnemers begonnen om geld in te zamelen en biedt voor zover mogelijk gratis internetverbindingen met Haïti aan. President Leonel Fernández heeft zondagavond aangeboden onderdelen van het Dominicaanse leger op te nemen in de VN-missie in Haïti, Minustah. De Dominicaanse hoofdstad Santo Domingo bereidt ondertussen een internationale topconferentie voor hulp aan Haïti voor, berichtte het dagblad Listín Diario maandag. De Haïtiaanse president René Préval ging daarvoor naar de Dominicaanse hoofdstad Santo Domingo. De Europese Unie prees de Dominicaanse Republiek maandag voor de cruciale rol die het land speelt.
  • Tal van vooral Amerikaanse beroemdheden treden 22 januari in Los Angeles op om geld in te zamelen voor Haïti. De mede door de Amerikaanse acteur George Clooney georganiseerde liefdadigheidsshow heet 'Hope For Haiti'. Hij presenteert de show vanuit Los Angeles. In New York is de in Haïti geboren zanger Wyclef Jean als presentator actief en in Haïti CNN-presentator Anderson Cooper.

Bron: ANP, UNICEF

Gerelateerd aan dit onderwerp