Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

13 miljoen voor slachtoffers aardbeving

18 januari 2010

Vijf dagen na de start van de actie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) voor Haïti is er 6,5 miljoen euro binnengekomen op giro 555

Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking zal dit bedrag verdubbelen, waardoor het bedrag oploopt tot 13 miljoen euro. De SHO is blij met de gulle giften van het Nederlandse publiek en hoopt dat de teller de komende dagen nog verder oploopt.

Tientallen bekende Nederlanders hebben meegewerkt aan spotjes waarin ze een oproep doen aan het Nederlandse publiek om geld te storten op giro 555. De spotjes zijn onder andere opgenomen door Cystine Carreon, Paul van Vliet, Sara Kroos, Dolf Jansen, Isa Hoes, Andries Knevel, Henny Huisman, Pia Dijkstra, Patrick Lodiers en Nicolette van Dam.

Live chatten

Morgenavond, dinsdag 19 januari, organiseert de SHO tussen 19.00 en 20.00 uur een chat- en belsessie voor het publiek. Verschillende directeuren en medewerkers van de lidorganisaties van de SHO zullen dan de vragen van het Nederlandse publiek over de hulpactie voor Haïti beantwoorden. Inbellen kan via 070-3421999 en via een speciale button op de website giro555.nl is de chat toegankelijk. Het is ook mogelijk om alleen mee te lezen.

Landelijke geldinzamelingsactie

Aanstaande donderdag 21 januari organiseert fondsenwervingbureau Pepperminds gratis in samenwerking met andere organisaties zoals NS een landelijke geldinzamelingsactie op straat. Het doel van dit initiatief van Pepperminds is om 1 miljoen euro aan eenmalige giften op te halen. Iedere Nederlander kan zich aanmelden als fondsenwerver a.s. donderdag via www.helphaiti.nu om de doelstelling van 1 miljoen euro te behalen.

Hulpverlening steeds beter op gang

"In Haïti komt de hulpverlening steeds beter op gang", zegt Sébastien Kraaijeveld die namens de SHO-lidorganisatie het Nederlandse Rode Kruis in Haïti is. Het Rode Kruis heeft een basiskamp ingericht vlakbij het vliegveld van Port-au-Prince van waaruit de hulpverlening wordt gecoördineerd. Er is door het Het Rode Kruis inmiddels 200.000 liter water uitgedeeld en is een voedseldistributie gestart voor 300.000 slachtoffers. Inmiddels zijn zes vliegtuigen met 77 ton aan noodhulpgoederen in Port-au-Prince en Santo Domingo gearriveerd. SHO-leden Save the Children en World Vision voorzien 25 ziekenhuizen in de hoofdstad van medische hulpgoederen. Nog eens 15 ton medische benodigdheden zoals medicijnen en verbandmiddelen zijn gearriveerd. Ook uit Nederland vertrok vandaag een vliegtuig, met onder andere een hospitaaltent, dekens en vier waterzuiveringinstallaties en monteurs aan boord. Dinsdag worden de eerste veilige opvangplaatsen voor kinderen geopend. UNICEF en Save the Children werken eraan om kinderen die hun familie kwijt zijn geraakt in contact te brengen met hun familie. Vooralsnog hebben zo’n 22.000 mensen zich geregistreerd op de website van het Rode Kruis, www.icrc.org/familylinks, om in contact te komen met hun familie.

Tussenstand

De volgende tussenstand van de opbrengsten van giro 555 wordt aanstaande donderdag bekendgemaakt.

Gerelateerd aan dit onderwerp