Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Verenigde Naties hebben 562 miljoen dollar nodig voor noodhulp aan Haïti

15 januari 2010

De Verenigde Naties hebben om internationale financiële steun gevraagd. Er is voor de komende zes maanden 562 miljoen dollar nodig om naar schatting 3,5 miljoen mensen in Haïti te kunnen helpen.

De aardbeving heeft vooral schade aangericht in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Volgens de VN is 10 procent van de gebouwen verwoest en zijn 300.000 mensen dakloos geworden.

John Holmes, de VN-ondersecretaris voor Humanitaire Zaken, meldt dat het gevraagde bedrag in de komende dagen zal worden bijgesteld omdat de totale omvang van de ramp nog niet duidelijk is. Volgens Holmes wordt de hulpverlening enorm bemoeilijkt door onder meer de verwoeste infrastructuur. "Ondanks de enorme inspanningen zal het even duren voordat het tempo van de hulpverlening kan worden opgeschroefd," aldus Holmes. De hoeveelheid hulpgoederen die in Port-au-Prince arriveert is nog steeds beperkt.

De inwoners van Port-au-Prince hebben gebrek aan voedsel, water en medische zorg. Vooral schoon water en sanitaire voorzieningen zijn nodig, om uitbraken van ziektes te voorkomen. Acht ziekenhuizen zijn ingestort of beschadigd.

Alleenstaande kinderen

UNICEF maakt zich ernstig zorgen om kinderen die door de ramp van hun familie gescheiden zijn geraakt. Alleenstaande kinderen worden geregistreerd en zoveel mogelijk herenigd met hun ouders of andere familieleden. Veel kinderen zwerven hongerig, dorstig en getraumatiseerd in de hoofdstad rond. Van de gevraagde 562 miljoen dollar heeft de VN-kinderrechtenorganisatie 120 miljoen dollar nodig. Naast het beschermen van kinderen, richt UNICEF zich op de zorg voor schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, voedsel voor baby's en kleine kinderen, medische zorg en tijdelijke opvang van de daklozen.

Foto's Facebook

VN-personeel heeft foto's van de situatie in Port-au-Prince op Facebook geplaatst.

Gerelateerd aan dit onderwerp