Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen in Nederland blijven gelukkigst

15 januari 2010

Kinderen in Nederland hebben het veel beter getroffen dan hun leeftijdgenoten in andere industrielanden. Zij voelen zich erg gelukkig en hebben veel betere relaties met hun ouders en broers en zussen dan kinderen in andere ontwikkelde landen.

Dat blijkt uit een onderzoek waartoe UNICEF Duitsland opdracht heeft gegeven. Twee jaar geleden bleek uit een ander Unicef-onderzoek ook al dat Nederlandse kinderen het gelukkigst zijn van alle leeftijdgenoten in ontwikkelde landen.

De Duitse wetenschappers bepaalden het geluk van kinderen in 21 industrielanden aan de hand van zes criteria: de materiële situatie, gezondheid, opleiding, relaties met de ouders, broers, zussen en leeftijdgenoten, veiligheid en de subjectieve ervaring van geluk. Bij twee van de zes criteria (relaties met ouders, broers, zussen en leeftijdgenoten en de subjectieve ervaring van geluk) scoorden Nederlandse beter dan de kinderen uit de andere twintig landen. Het slechtst scoorden de Nederlandse kinderen bij de materiële situatie: de zevende plaats.

Wat de kansen op een goede opleiding betreft, hoeven de Nederlandse kinderen alleen hun leeftijdgenoten uit Finland voor te laten gaan. Op dat criterium scoren landen als Noorwegen, de Verenigde Staten en Spanje aanzienlijk slechter. Lijdt in Duitsland 12 procent van de kinderen aan overgewicht en gebrek aan beweging, in Nederland is dat 'slechts' 8 procent. Toch staat Nederland bij het criterium gezondheid slechts op de zesde plaats, achter onder meer Zweden (1e) en Tsjechië (3e).

Na de Nederlandse kinderen komen hun Zweedse en Finse leeftijdgenoten op de tweede en derde plaats. De Verenigde Staten sluiten de rij van 21 landen. Wat de materiële situatie en de relatie met ouders, broers en zussen en leeftijdgenoten betreft scoren de Amerikaanse kinderen het slechtst van alle landen. Oostenrijkse kinderen hebben een goede relatie met hun gezinsleden, maar hun gezondheid is het slechtst van alle leeftijdgenoten in de 21 landen.

Bron: ANP