Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Haïti zwaar getroffen door aardbeving

13 januari 2010

Het Caribische eiland Haïti werd dinsdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op 15 km van Port-au-Prince, een regio met meer dan twee miljoen inwoners.

De aardbeving vond plaats op 12 januari, 16:53 plaatselijke tijd. Het had een kracht van 7.0 op de schaal van Richter.

Er wordt gevreesd voor duizenden doden en gewonden. Onder hen zijn vele kinderen. Hoewel ook de UNICEF-kantoren in Port-au-Prince verwoest werden, zet UNICEF alles in het werk om de hulp aan de getroffen bevolking op gang te krijgen.

Dringende behoeftes

Momenteel wordt nog een stand van zaken opgemaakt van de humanitaire situatie. Het is echter duidelijk dat de meest dringende behoeftes op dit ogenblik gezondheidszorg, zuiver water, hygiëne en de bescherming van kinderen zijn.

Haïti is een van de armste landen ter wereld en kampt al vele jaren met de gevolgen van geweld, onveiligheid en opeenvolgende natuurrampen. De kinderen in de regio kennen ernstige tekorten op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, bescherming en zuiver water. De aardbeving van gisteravond heeft hun situatie er alleen maar erger op gemaakt.

Water en sanitaire voorzieningen

UNICEF coördineert de hulpactiviteiten die zich richten op water en sanitaire voorzieningen en de bescherming van kinderen. Gezien de schade aan de UNICEF-kantoren in Port-au-Prince vindt de coördinatie van de hulpacties plaats vanuit het kantoor van UNICEF in de Dominicaanse Republiek.

Het is nog te vroeg om een cijfer te geven, maar het is duidelijk dat er vele miljoenen dollars nodig zullen zijn om in de meest dringende noden van de bevolking te kunnen voorzien.

Haiti

De aardbeving in het nieuws.

De aarbeving is zo recent dat UNICEF nog geen beelden heeft kunnen verspreiden. Foto's en video's zijn onder andere te zien op:

Gerelateerd aan dit onderwerp