Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Pakistaanse kinderen maken huiswerk met IKEA lamp

14 december 2009

IKEA-lampen pronken niet alleen in tienerkamers in Nederland. Ook in de sloppenwijken van Pakistan maken kinderen hun huiswerk met een speciaal voor hen gemaakte IKEA-lamp. De lamp is onderdeel van een bijzondere actie van UNICEF-partner IKEA.

Pakistaanse kinderen maken huiswerk met IKEA lamp

Voor iedere verkochte SUNNAN zonnelamp uit het assortiment van de meubelgigant, doneert IKEA een speciale zonnelamp aan UNICEF. Kinderen die thuis geen elektriciteit hebben, kunnen zo alsnog hun huiswerk maken in het donker. Zoals in Pakistan, waar de eerste lampen naartoe gingen.

pakistan-sunnanDe eerste 34.080 speciale SUNNAN- lampen kwamen terecht bij kinderen die leven in vluchtelingenkampen in de Noord-Westelijke grensprovincie in Pakistan. Dit ziet u op de foto's.

Hoe werkt het?

Wanneer er in een van de wereldwijde vestigingen van IKEA een SUNNAN lamp verkocht wordt, krijgt een kind in een ontwikkelingsland ook een lamp op zonne-energie van IKEA. De gedoneerde lampen voor kinderen zijn speciaal voor UNICEF ontwikkeld. De lampen zijn steviger dan normaal en zijn bestand tegen hitte, stof en andere hardvochtige milieuomstandigheden. De lampen worden verspreid in afgelegen gebieden waar geen elektriciteit is. Kinderen kunnen zo ook lezen, schrijven, spelen en hun huiswerk doen nadat het buiten donker is geworden.

pakistan-sunnan-3"Veel kinderen, met name meisjes, moeten na school eerst hun huishoudelijke taken doen," vertelt Marianne Banner, hoofd van de IKEA Foundation. "Zij hebben pas tijd voor hun huiswerk als het buiten al donker wordt. De SUNNAN lamp kan voor hen een groot verschil betekenen."

IKEA is in de zomer van 2009 gestart met de actie. De lamp is er in vijf vrolijke kleuren. Het gebruik is heel simpel: laad de lamp negen tot twaalf uur op in de zon, en de lamp geeft vier uur lang licht. In Nederland kost een SUNNAN lamp 19,95 euro. Inmiddels zijn er wereldwijd al meer dan 200.000 verkocht. IKEA verwacht in totaal 1 miljoen lampen te kunnen doneren aan kinderen via UNICEF.pakistan-sunnan-4

 

Gerelateerd aan dit onderwerp