Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

33 miljoen arme kinderen in Bangladesh

25 november 2009

In Bangladesh leeft ongeveer de helft van alle kinderen, dat zijn er 33 miljoen, in armoede.

De vijfjarige Jasmeen uit Bangladesh heeft o-benen door kalkgebrek. Haar moeder kan zich geen kalktabletten veroorloven. Foto: UNICEF/2009/Drik

In Bangladesh leeft ongeveer de helft van alle kinderen, dat zijn er 33 miljoen, in armoede. Dit schokkende cijfer is vandaag bekend gemaakt tijdens de presentatie van een UNICEF-onderzoek.

64 procent van de kinderen in Bangladesh moet het stellen zonder sanitaire voorzieningen en hygiënische omstandigheden. 52 procent kan geen gebruikmaken van hun recht op informatie. 57 procent wordt niet goed gevoed, 41 procent heeft geen behoorlijk onderdak, 16 procent moet het doen zonder medische zorg en 8 procent gaat niet naar school. Een op de vier kinderen in Bangladesh groeit op zonder minstens vier van deze basale voorzieningen. Als een moeder naar school is geweest, hebben haar kinderen het echter beter, blijkt uit het onderzoek.

"De meerderheid van de Millenniumdoelen heeft te maken met kinderen," zegt Carel de Rooy, directeur van UNICEF Bangladesh. "Als we kinderen niet bovenaan de agenda zetten, kunnen deze doelen in Bangladesh niet worden bereikt."

UNICEF pleit overigens voor een verruiming van het begrip 'armoede'. Behalve inkomen, moeten ook ontberingen die mensen moeten ondergaan en de mate van welzijn hierin een rol spelen.

Op de foto: De vijfjarige Jasmeen uit Bangladesh heeft o-benen door kalkgebrek. Haar moeder kan zich geen kalktabletten veroorloven. Foto: UNICEF/2009/Drik

Gerelateerd aan dit onderwerp