Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Sudanese rebellen laten kindsoldaten gaan

24 november 2009

Het Sudanese People's Liberation Army heeft een actieplan getekend, waarin staat dat deze rebellenbeweging geen kinderen meer zal rekruteren.

Het Sudanese People's Liberation Army (SPLA) heeft een actieplan getekend, waarin staat dat deze rebellenbeweging geen kinderen meer zal rekruteren. Deze ondertekening vond plaats op 20 november, de twintigste verjaardag van het Verdrag voor de Rechten van het Kind

Geschat wordt dat nu nog ongeveer 1.200 kinderen, zowel jongens als meisjes, deel uitmaken van de SPLA. "Binnen een jaar moeten deze kinderen vrij zijn gelaten én zijn gereïntegreerd in de samenleving," zegt Peter Crowley van UNICEF, die zeer blij is met het actieplan.

De ondertekening van het plan vond plaats in het bijzijn van Radhika Coomaraswamy, Specaal Vertegenwoordiger van de VN voor kinderen in gewapende conflicten.

De belofte van de SPLA is niet voor het eerst gedaan. In 2005 hebben de rebellen ook al toegezegd kindsoldaten vrij te laten. Toen waren 12.000 kinderen bij de SPLA aangesloten. In het actieplan staan verschillende maatregelen. Zo zullen rebellen die kinderen hebben gerekruteerd worden gestraft en worden alle kinderen van de loonlijst van de SPLA geschrapt. Op die manier ontmoedigt de beweging hen om bij het leger te blijven of om zich erbij aan te sluiten.

Gerelateerd aan dit onderwerp