Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen in Noord-Jemen de dupe van geweld

16 november 2009

In Noord-Jemen escaleert een conflict met rebellen die streven naar meer autonomie. Kinderen in deze regio lijden ernstig onder een gebrek aan schoon water, voeding en hygiëne.

In Noord-Jemen escaleert een conflict met rebellen die streven naar meer autonomie. Kinderen in deze regio lijden ernstig onder een gebrek aan schoon water, voeding en hygiëne. De strijd vindt nu ook over de grens plaats, in Saudi-Arabië. Hier zijn 240 dorpen geëvacueerd en zijn ruim vijftig scholen gesloten.

"Het aantal ontheemden als gevolg van het conflict bedraagt sinds 2004 meer dan 175.000. Een paar weken geleden waren dit er nog circa 150.000," zegt Sigrid Kaag, regionaal UNICEF-directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. "De meesten moeten het zonder voorzieningen stellen en velen zijn meer dan eens voor het geweld op de vlucht geslagen."

"Tijdens de afgelopen drie maanden zijn alle rechten van kinderen in het noorden van het land geschonden. Hun gezondheid en welzijn lijden ernstig onder een gebrek aan schoon water, voeding en hygiëne. Hun levens worden bedreigd en de omstandigheden zullen - nu de winter op komst is - alleen maar slechter worden," zegt Kaag.

In het vluchtelingenkamp al-Mazraq in het gouvernement Hajjah verblijven ongeveer 15.000 mensen. Nog eens 28.000 ontheemden leven buiten het kamp. In het kamp zijn kinderen als gevolg van ondervoeding - toch al een chronisch probleem in Jemen - overleden. Meer dan 600 kinderen die acuut ondervoed zijn, worden behandeld.

"In Jemen komen kinderen om en in de rest van de regio is genoeg voedsel. Daarom moeten we nu actie ondernemen en hulp bieden," zegt Sigrid Kaag. UNICEF roept alle betrokken partijen in Jemen op om kinderen te beschermen tegen geweld en om hulp toe te laten. "Wij willen onmiddellijk en ongehinderd toegang tot de getroffen bevolking," aldus Kaag.Gerelateerd aan dit onderwerp