Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

5 miljoen kinderen in nood in Hoorn van Afrika

19 oktober 2009

In de Hoorn van Afrika heersen droogte, honger en ziektes. Ongeveer 24 miljoen mensen in Djibouti, Ethiopië, Eritrea, Kenia, Somalië en delen van Uganda hebben humanitaire hulp nodig. Onder hen zijn bijna 5 miljoen kinderen onder de vijf jaar.

hoorn kleinDe problemen worden veroorzaakt door langdurige droogte. Eerder dit jaar was er in de Hoorn hulp nodig voor 20 miljoen mensen. Het zijn aantallen die zo groot zijn dat ze abstract worden. Hoe het werkelijk is om in zulke omstandigheden te moeten leven, vertellen deze cijfers niet. "We hebben het over een regio waar de helft van de kinderen onder de vijf jaar chronisch ondervoed is en waar een op de acht kinderen voor de vijfde verjaardag overlijdt. Als we niet in staat zijn om de zeer kwetsbare positie van deze kinderen en hun families te verbeteren, blijven we dit soort crises houden," zegt Elhadj As Sy, UNICEF-directeur voor Oost- en zuidelijk Afrika.

Op de korte termijn hebben bijna 18,5 miljoen van de hierboven genoemde 24 miljoen mensen dringend hulp nodig. Circa 25.000 kinderen die lijden aan acute ondervoeding (waarbij behalve het vet- ook het spierweefsel wordt afgebroken) moeten voor het eind van dit jaar worden behandeld.

Alleen geld onvoldoende
Alleen meer geld geven is in een situatie als deze onvoldoende, zegt Robert McCarthy van UNICEF."We willen niet alleen voor de zoveelste keer aan de bel trekken en roepen 'Er is een ramp gaande in de Hoorn van Afrika en we hebben geld nodig'. Het moet ook onderdeel zijn van een oproep voor meer duurzame oplossingen."hoorn klein2

UNICEF en andere hulporganisaties komen in de Hoorn van Afrika - ondanks de toegenomen hulpvraag - geld tekort. Eind september had UNICEF slechts een derde van de benodigde 189 miljoen dollar ontvangen. "Wij vragen donoren dringend om hun financiële steun snel te verhogen en om ons te helpen bij het vergroten van de capaciteiten van regeringen en hulporganisaties om de mensen in de Hoorn te kunnen helpen," zegt Elhadj As Sy van UNICEF. "Het is ook heel belangrijk dat we leren van het verleden. We moeten voorbereid zijn en pro-actief te werk gaan. Als we wachten tot het moment dat er een ramp plaatsvindt, hebben we een antwoord. Maar dat antwoord is niet goed genoeg als we niet goed voorbereid zijn."

Voorbereid op toekomstige problemen
UNICEF en haar partners nemen maatregelen om slachtoffers van de droogte beter te kunnen helpen. Programma's op het gebied van voedsel en hygiëne worden aan elkaar gekoppeld. Ook bereidt UNICEF zich voor op problemen die kunnen ontstaan als gevolg van overstromingen door El Niño, uitbraken van cholera en de Mexicaanse griep.