Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Handen wassen!

16 oktober 2009

Ieder jaar overlijden ruim 3,5 miljoen kinderen onder de vijf jaar aan de gevolgen van diarree en acute luchtweginfecties.  15 oktober was daarom Global Handwashing Day.

Deze dag is door UNICEF in het leven geroepen om te benadrukken dat handen wassen deze ziektes kan voorkomen.   

Je handen wassen met alleen water is niet voldoende. Vooral na toiletbezoek en vóór het bereiden van voedsel is het belangrijk dat je ook zeep gebruikt. Zo kan meer dan 40 procent van het aantal gevallen van diarree en bijna 25 procent van het aantal luchtweginfecties worden voorkomen. Ook kan zo de verspreiding van virussen als de Mexicaanse griep worden tegengegaan .Een simpele methode om gezond te blijven, maar nog te veel mensen weten dit niet.

Met de slogan Clean hands save lives gaat de tweede Global Handwashing Day deze problematiek te lijf. Bij deze campagne worden ook schoolkinderen betrokken. Wanneer kinderen weten hoe ze goed hun handen moeten wassen, zullen ze dat ook aan hun familieleden vertellen.

Vorig jaar deden meer dan 200 miljoen kinderen uit 86 landen aan deze dag mee. Dit jaar zijn ook leraren, ouders, beroemdheden en overheden bij de campagne betrokken.