Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Update natuurrampen Azië

7 oktober 2009

Diverse landen in Azië zijn de afgelopen weken geteisterd door natuurrampen. UNICEF geeft een update van de huidige situatie in de landen.

Indonesië - aardbeving op Sumatra
Sumatra werd eind september getroffen door een zware aardbeving. Met name de havenstad Padang is zwaar getroffen. De aardbeving heeft aan minstens 1100 mensen het leven gekost. Veel kinderen zijn erg bang voor de toekomst. UNICEF zorgt voor 250 tijdelijke klaslokalen in de vorm van schooltenten. Daarnaast krijgen kinderen ook lesmaterialen en spullen om zich te vermaken en hun angst weg te nemen. In Padang zelf gaan hierdoor al 70.000 kinderen weer naar school.

Niet alleen het gebrek aan onderwijs vormt een probleem. Door gebrek aan schoon drinkwater is het risico hoog dat er ziektes als diarree uitbreken. UNICEF zorgt onder meer voor wateropslag, jerrycans, waterpompen en waterzuiveringsmiddellen voor meer dan 50.000 gezinnen. UNICEF heeft nog drie miljoen dollar nodig om kinderen te helpen en noodhulp te coördineren in Indonesië.

Samoa - tsunami
Eind september vond vlak voor de kust van de Samoa-eilanden een aardbeving plaats, die een tsunami veroorzaakte. Er zijn meer dan honderd doden gevallen. UNICEF heeft een noodhulpteam ingezet en bundelt haar krachten met andere VN-organisaties en diverse nationale en internationale ontwikkelingsorganisaties om goederen te verzamelen voor de getroffenen. De regering van Samoa leidt de hulpactie. Zij verspreidt nu onder andere water, voedsel, watertanks, dekzeilen, landbouwwerktuigen, zaden, medisch gereedschap en tenten onder de getroffen bevolking.

Filipijnen - tropische stormen
Eind september werden de Filipijnen getroffen door twee tropische stormen: Ketsana en Parma. Met name de eerste veroorzaakte de ergste overstromingen sinds veertig jaar. Meer dan 200 mensen zijn overleden en honderdduizenden mensen hebben geen onderdak meer. In totaal zijn meer dan drie miljoen mensen slachtoffer geworden van de tropische stormen.

UNICEF verspreidt noodhulpgoederen, zoals medicijnen, dekens en zeep. Vanuit Denemarken worden pakketten met waterzuiveringsmiddelen aangevoerd voor mensen die geen toegang hebben tot schoon drinkwater. Ook hier is bij gebrek aan schoon drinkwater het uitbreken van ziektes bijna onvermijdelijk. UNICEF geeft nog een miljoen dollar uit aan goederen voor ontheemde kinderen en hun families.

Vietnam, Laos en Cambodja zijn ook getroffen door Ketsana. Hier heeft de storm zeker aan 125 mensen het leven gekost.

India - overstromingen
De deelstaten Andhra Pradesh en Karnataka in het zuiden van India zijn begin oktober getroffen door zware overstromingen. Twee miljoen mensen lijden onder de gevolgen, waarvan het merendeel (1,4 miljoen) zich in Andhra Pradesh bevindt. De Indiase overheid heeft de leiding over de hulpverlening aan de slachtoffers. In beide staten zijn opvangkampen opgezet voor degenen die door de overstromingen dakloos zijn geworden. UNICEF onderhoudt nauwe contacten met de overheden van beide deelstaten en springt daar bij waar nodig.