Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF-rapport toont omvang geweld tegen kinderen aan

6 oktober 2009

Geweld en misbruik blijven de brute werkelijkheid voor veel kinderen over de hele wereld. Voor het eerst brengt UNICEF gegevens over geweld tegen kinderen samen in een rapport: 'Progress for Children: A Report Card on Child Protection'. Het rapport geeft een overzicht van alle vormen van uitbuiting en geweld tegen kinderen en pleit voor een integrale strategie om de bescherming van kinderen te verbeteren.

13-jarig meisje in een vrouwengevangenis in Pétionville in Haïti. Foto: UNICEF/NYHQ2005-1929/LeMoyne

Miljoenen jongens en meisjes over de hele wereld zijn slachtoffer van handel, leven zonder ouderlijk toezicht, en hebben geen toegang tot school of gezondheidszorg. Kinderen worden gedwongen te werken onder erbarmelijke omstandigheden, terwijl anderen te maken hebben met huiselijk geweld, gedwongen huwelijken en geweld op school, in hun gemeenschap en in instellingen. Vaak zijn volwassenen verantwoordelijk voor geweld tegen kinderen.

Kinderen die in dit soort omstandigheden leven hebben te maken met een fundamentele inbreuk op hun rechten, en krijgen te maken met fysieke en psychische schade die immense gevolgen heeft voor hun ontwikkeling.

Met dit rapport toont UNICEF voor het eerst de omvang van alle vormen van geweld tegen kinderen aan. Sommige vormen van uitbuiting, zoals seksuele exploitatie en kinderhandel, spelen zich in de illegaliteit af, waardoor betrouwbare gegevens hierover ontbreken.

Resultaten geboekt
Als er gegevens beschikbaar zijn, blijkt dat er vooruitgang wordt geboekt. In Bangladesh, Guinea en Nepal bijvoorbeeld, landen waar kindhuwelijken voorkomen, stijgt de leeftijd waarop getrouwd wordt, ondanks dat die nog steeds onder de 18 ligt. Daarnaast blijkt uit het rapport dat er een kleine teruggang is in meisjesbesnijdenis in landen waar dat een gebruik is.

Andere bevindingen uit het rapport:

* Meer dan de helft van kinderen in gevangenissen zitten daar zonder proces of veroordeling.
* In 2007 zijn in sommige delen van de wereld twee van de drie pasgeborenen niet geregistreerd. In Somalië en Liberia wordt minder dan 5 procent van de geboortes geregistreerd. Geboorteregistratie is een heel belangrijk onderdeel in het opbouwen van een beschermde omgeving voor kinderen. Kinderen zonder registratie zijn heel erg kwetsbaar voor exploitatie, handel en illegale adoptie.
* Meer dan 150 miljoen kinderen tussen de 5 en 14 jaar hebben te maken met kinderarbeid. Kinderarbeid is zowel een oorzaak als gevolg van armoede.
* Meer dan de helft van de vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden denkt dat slaan gewoon is, jongere vrouwen denken er net zo over als oudere.

Het rapport pleit voor een integrale strategie om de bescherming van kinderen te verbeteren door vijf aandachtsgebieden te identificeren:
1. verbeteren van kinderbeschermingssystemen
2. promoten van gedragsveranderingen (vanuit de gemeenschap zelf)
3. verbeteren van de bescherming van kinderen in noodsituaties
4. versterken van samenwerkingsverbanden.
5. vergaren van betrouwbare gegevens

Download Progress for Children: A Report Card On Child Protection