Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF biedt hulp aan de getroffenen van Ketsana en Parma

5 oktober 2009

26 Septemer werden de Filipijnen getroffen door de tropische storm Ketsana. Binnen 24 uur verschafte UNICEF goederen zoals voedsel, onderdak en andere benodigdheden aan kinderen en hun families die slachtoffer zijn geworden van de storm. Acht dagen later werden de Filipijnen weer door een storm getroffen.

UNICEF biedt hulp aan de getroffenen van Ketsana en Parma

Ketsana zorgde voor de ergste overstromingen in veertig jaar. De storm stortte in twaalf uur een hoeveelheid regenwater uit over de hoofdstad Manilla en omliggende gebieden die normaal in een maand neer valt. Manilla is voor 25 procent overstroomd en 24 provincies in de Filipijnen zijn getroffen.

Afgelopen weekend trok een tweede tropische storm, Parma, over de eilandengroep. Twee stormen in een week tijd hebben een enorm desastreus effect op de Filipijnen.

"Wij leven mee met de duizenden kinderen en families die getroffen zijn door de stormen, of ze nou vastzitten in hun huis of in een tentenkamp verblijven. Voor elk kind is een gebeurtenis als deze een traumatische ervaring," zei Vanessa Tobin, UNICEF vertegenwoordiger.

filipijnen2UNICEF levert diensten en goederen, zoals hygiënepakketten en medicijnen, aan de ontheemden. Dit doet zij in samenwerking met de overheid en andere hulporganisaties. Ook reist UNICEF rond om de schade op te nemen. Tobin vertelt: "Wat mij vooral treft is de vrijgevigheid van de mensen. Iedereen stelt zijn huis probleemloos open voor de slachtoffers."

UNICEF maakt zich zorgen over de effecten op de langere termijn die met name Ketsana op kinderen zal hebben, zoals gezondheidsrisico's.

filipijnen3Het National Disaster Coordination Council brengt naar buiten dat inmiddels meer dan een miljoen mensen getroffen zijn door de tropische stormen. Er zijn al meer dan 100 doden gevallen en 226.000 mensen verblijven in tentenkampen.

"Er is meer dan tien miljoen dollar nodig," aldus John Holmes, noodhulp-coordinator van de Verenigde Naties. De VN start deze week een samenwerkingsverband in antwoord op de crisis in de Filipijnen.