Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Doden door tropische storm Ketsana in Laos

2 oktober 2009

De tropische storm Ketsana heeft in Laos zestien mensenlevens geëist. Er worden 135 mensen vermist. Dat heeft het Laotiaanse Rode Kruis bericht. In heel Indochina (Vietnam, Laos en Cambodja) heeft de storm aan zeker 125 mensen het leven gekost. Eerder waren er op de Filipijnen 293 doden.

Ketsana raasde woensdag door Laos, een van de armste landen van de wereld. Veertien doden vielen er in de zuidelijke provincie Attapeu, die grenst aan Cambodja. De meesten stierven in een plotseling opkomende watermassa als gevolg van de wind. Ruim honderd mensen zouden verwondingen hebben opgelopen en meer dan 37.000 personen zouden dakloos zijn geraakt.

In het zwaarst getroffen gebied is de stroom uitgevallen en zijn de in normale tijden al moeilijk begaanbare wegen onbruikbaar geworden. De reddingsdiensten kunnen daardoor alleen met helikopters de bevolking hulp bieden. Veel inwoners zijn gestrand op de daken van hun woningen.

Volgens de Verenigde Naties stond het water van de rivier Sekong vrijdag dertien tot vijftien meter hoger dan normaal. Eerder was dat nog twintig meter. Door de hoge waterstand zijn ongeveer tweehonderd mensen in dorpen langs de rivier van de buitenwereld afgesloten. Circa veertien dorpen zijn overstroomd. Bijna dertig andere dorpen kampen ook met problemen, hoewel ze niet helemaal ondergelopen zijn. Volgens hulpverlenersorganisatie CARE is de omvang van de schade niet duidelijk.

In Vietnam, dat dinsdag door Ketsana getroffen werd, zijn de herstelwerkzaamheden inmiddels begonnen. Het leger is ingezet om de inwoners te ondersteunen. De overheid schat de schade op meer dan 80 miljoen euro. Er zijn meer dan 170.000 woningen verwoest, vooral in de provincie Quang Nam. Ook is 50.000 hectare bebouwd land vernield en zijn duizenden stuks vee verdronken. Er wordt nog steeds gezocht naar veertien vermisten.

Bron: ANP/AFP/EFE