Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF bestrijdt seksueel geweld tegen meisjes

28 september 2009

Vorige week vond het jaarlijkse Clinton Global Initiative (CGI) congres plaats, een initiatief om in actie te komen voor 's werelds meest urgente problemen, door middel van een breed samenwerkingsverband. Een belangrijk probleem dat aan de orde kwam, is seksueel geweld tegen meisjes.

UNICEF bestrijdt seksueel geweld tegen meisjes

"Seksueel geweld tegen meisjes is een grove schending van hun rechten," vertelt Ann M. Veneman, directeur van UNICEF Internationaal. "Door seksueel geweld kunnen meisjes het recht op hun jeugd en onderwijs verliezen. Ook kan het leiden tot fysieke en emotionele problemen, zoals het verlies van waardigheid en eigenwaarde. Daarnaast zorgt het voor een verdere verspreiding van hiv." In 2002 waren 150 miljoen meisjes wereldwijd slachtoffer van seksueel geweld, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Seksueel geweld wordt als een wereldwijd probleem gezien, waar acuut iets aan gedaan moet worden. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC), een organisatie in de Verenigde Staten voor ziektes, vooral gericht op het openbaar belang, discussiëren tijdens de CGI met afgevaardigden van bedrijven en vijf organisaties van de Verenigde Naties: UNICEF, UNAIDS, de UN Population Fund,de UN Development Fund for Women en de WHO.

In de praktijk
Duidelijk werd dat men zich vooral moet richten op landen waar een groot aantal mensen hiv-besmet is. Seksueel geweld vormt een belangrijke oorzaak van de verspreiding van hiv en aids.

Clinton Global Initiative2Daarnaast moeten er meer gegevens beschikbaar komen over seksueel geweld. Zo worden er gegevens verzameld in zeven landen in Zuid Azië. Ook worden er nieuwe strategieën ontwikkeld om mensen meer bewust te maken van de aan de orde gebrachte problematiek.

UNICEF en de CDC worden leidende organisaties in het bestrijden van seksueel geweld tegen kinderen.