Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Koenders sluit nieuwe alliantie tegen armoede in de wereld

28 september 2009

"Vandaag zijn er tientallen nieuwe akkoorden gesloten in de strijd tegen de armoede." Dat maakte een trotse minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking bekend aan het einde van de manifestatie Ontwikkelingssamenwerking.nu in de Fokker-terminal in Den Haag.

"Nieuwe partners in internationale samenwerking brengen belangrijke kennis en ervaring in en niet te vergeten extra fondsen", aldus Koenders. De Nederlandse regering steekt dit jaar tien miljoen in deze nieuwe akkoorden en het bedrijfsleven een veelvoud daarvan.

Volgens Koenders is een goed voorbeeld van moderne ontwikkelingssamenwerking Moving Targets. "Het is een samenwerkingsverband met TNT, waarbij klinieken worden gebouwd langs belangrijke doorvoerroutes in Afrika om de gezondheidssituatie van vrachtwagenchauffeurs te verbeteren. Door dit project wordt besmetting met HIV/Aids op effectieve wijze bestreden", aldus Koenders. Een ander voorbeeld van samenwerking met het bedrijfsleven is een programma van de Shell-foundation gericht op leiderschapstraining in Afrikaanse landen. Koenders gaf aan meer te willen investeren in publiek-private samenwerking, omdat het een zeer effectieve wijze is van ontwikkelingssamenwerking.

Koenders riep mensen met ideeën om de armoede de wereld uit te helpen op om zich aan te melden via de website www.millenniumakkoorden.nl. Eerder dit jaar werd het Amsterdam Initiative on Malnutrition ondertekend door Unilever, AkzoNobel, DSM en de Universiteit van Wageningen, dat tot doel heeft honderd miljoen mensen in 2015 van voedsel te voorzien.

"Cynici roepen dat ontwikkelingssamenwerking een linkse hobby is. Ik zeg tegen hen: kijk om je heen en spreek met ondernemers, jongeren, mensen uit alle lagen van de bevolking. Ontwikkelingssamenwerking is allang geen zaak meer van geitenwollensokken: het is een zaak van iedereen," aldus de minister. "Alle mensen in de wereld hebben recht op een menswaardig bestaan. Wij kunnen de armen niet in de steek laten en moeten de krachten bundelen om de millenniumdoelen te halen."

"In de strijd tegen de armoede is veel bereikt. De kindersterfte is gehalveerd en bijna alle kinderen in Afrika gaan naar school. Van miljoenen mensen is het leven gered door een betere gezondheidszorg. Het aantal mensen dat aan HIV/Aids overlijdt is gehalveerd," aldus Koenders. "Het belang van ontwikkelingssamenwerking is alleen maar groter geworden. Hulp helpt. Helaas zou ik bijna zeggen."

Onder de 2.000 aanwezigen in de Fokker-terminal waren Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima. Er gaven ook verschillende bekende Nederlanders acte de présence, zoals Marco Borsato, Daphne Bunskoek, Katja Schuurman en Jan Smit die allen betrokken zijn bij ontwikkelingsorganisaties. Daarnaast gingen de ex-president van Ghana, Kufuor, de Britse oud-minister voor Afrika, Malloch Brown en de president van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank met elkaar in debat. In een videoboodschap prees Kofi Annan, de voormalige secretaris-generaal van de VN, de voortrekkersrol die Nederland speelt op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Ali B bracht een speciale rap, 'Een zaak van iedereen', ten gehore.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken