Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Aantal slachtoffers noodweer Filipijnen loopt op

28 september 2009

Door de overstromingen in de Filipijnen zijn zeker 140 mensen om het leven gekomen. Meer dan dertig mensen worden nog vermist, meldde de regering maandag in Manilla.

De tropische storm Ketsana raasde zaterdag over de Filipijnen en veroorzaakte onder meer enorme overstromingen. De meeste slachtoffers zijn gevallen in de oostelijke buitenwijken van de hoofdstad en in provincies ten oosten en ten noorden van Manilla. Meer dan 450.000 mensen zijn getroffen door het natuurgeweld.

Ook de materiële schade is enorm. Gewassen zijn verloren gegaan en tal van wegen en bruggen zijn vernield of beschadigd. De scholen in de Filipijnen bleven maandag dicht.

In de hoofdstad Manilla, een stad met twaalf miljoen inwoners, vielen tientallen centimeters water. Grote delen van de metropool staan onder water.

President Gloria Arroyo sprak van een storm die maar eens in een mensenleven voorkomt. Haar regering erkende maandag dat het land niet is berekend op een ramp van deze omvang. "We concentreren ons op enorme steunoperaties. Maar het systeem wordt overweldigd'', zei het hoofd van de nationale rampendienst. Hij zei dat er te weinig middelen en manschappen zijn om het hele rampgebied te bestrijken.

De Filipijnse regering vraagt om internationale hulp. Minister van Defensie Gilberto Teodoro zei dat dat zijn land behoefte heeft aan onder meer hulpgoederen, geld en medicijnen. Manilla gaat mogelijk ook om de hulp van buitenlandse reddingsteams vragen.

In Vietnam eisten overstromingen zeker zeventien levens, hoewel Ketsana het land nog niet heeft gepasseerd. Circa 25 vissersboten zijn gezonken, aldus de autoriteiten. Vietnam Airlines schrapte maandag vluchten naar de toeristencentra Danang en Hue in het midden van het land in afwachting van de komst van Ketsana, die Vietnam dinsdagavond of woensdag zal bereiken.

Bron: ANP/AFP/EFE

Gerelateerd aan dit onderwerp