Veelgestelde vragen

Hier vind je de meestgestelde vragen over het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi.

1. Wie mogen er mee doen aan het debat?

Het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi is bedoeld voor alle eerste, tweede- en derdejaars leerlingen van het voortgezet onderwijs. Leeftijd speelt geen rol. Een school kan deelnemen met 2 teams, mits beide teams van een ander onderwijsniveau zijn. Bij een team met gemixte samenstelling telt het team mee als niveau waar de hoogste leerling toe behoort. 

2. Is debatervaring nodig?

Nee. Debatervaring is geen vereiste.

3. Wat is de debatvorm?

Tijdens elke debatronde strijden er steeds  twee teams tegen elkaar. Elke groep heeft vier debaters. Eén van de debaters is aanvoerder van zijn groepje. De debaters mogen per ronde  uitmaken wie aanvoerder is. 

4. Hoe ziet een debatronde eruit?

De debatgroepen hebben voorafgaand van het debat een aantal minuten de tijd om het debat voor te bereiden. 

Wat

Wie

Tijd

Opzetfase

Speech aanvoerder voorstanders

2 minuten

Opzetfase

Speech aanvoerder tegenstanders

2 minuten

Reactiefase

Debat

8 minuten

Conclusiefase

Conclusie tegenstanders

1 minuut

Conclusiefase

Conclusie voorstanders

1 minuut


5. Wanneer ontvangen we de stellingen?

Twee stellingen worden ongeveer 6 weken van tevoren bekend gemaakt. De derde stelling is een improvisatie stelling en wordt op de toernooidag zelf bekend gemaakt.

6. Zijn er kosten aan de dag verbonden?

De dag wordt geheel verzorgd door UNICEF (inclusief koffie, thee, lunch en een kleine snack). Eventuele reiskosten zijn niet inbegrepen.

7. Verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd

Parallel aan het debattoernooi vindt de Verkiezing van de Koning(in) van de Jeugd plaats, waarbij UNICEF Nederland op zoek gaat naar een jongere die het beste kan vertellen over de situatie van kinderen in Nederland. De winnaar van de verkiezing mag op Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal in Den Haag zijn of haar Troonrede van de Jeugd voordragen.

8. Wat winnen de winnaars van het debat?

De acht winnende teams kwalificeren zichzelf voor de volgende ronde die plaats zal vinden op Kleine Prinsjesdag. Dat debat zal in de Ridderzaal plaatsvinden.