Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Jaaroverzicht acties en evenementen 2018

In 2018 hebben we dankzij vrijwilligers, supporters, deelnemers en partners weer veel kinderen kunnen geven waar ze recht op hebben. Het gewoon kind kunnen zijn en de mogelijkheid om hun dromen na te jagen. Iedereen die hieraan heeft bijgedragen bedanken wij hartelijk!

Om het Nederlandse publiek te betrekken worden er veel activiteiten georganiseerd. Hieronder een greep uit deze activiteiten. 

In januari:

Unieke speelgoedwinkel

Op Utrecht Centraal Station heeft acteur Victor Reinier na een spannende battle met UNICEF-ambassadeur Klaas van Kruistum de pop-upstore geopend.

Bezoekers  kregen, van 22 januari tot en met 31 januari, kans om activiteiten van TeamUp te ervaren én te zien wat War Child, Save the Children en UNICEF doen voor gevluchte kinderen in Nederland.

Meer lezen? 

In februari:

UNICEF on Ice

Wie wil er nu niet in ‘het huis van kampioenen’ schaatsen. UNICEF regioteam Fryslân organiseerde op zondag 4 februari een prachtig evenement in het stadion waar Sven Kramer groot is geworden.

Er was van alles te doen: meedoen aan de UNICEF-Elfstedentocht, Curling Clinics, Schaatsclinics en balgooien door de ‘UNICEF- ringen’. De opbrengst was voor 'School-in-a-box'. Met deze boxen vol schoolspullen kan er in Mali lesgegeven worden. Zo kunnen kinderen uit Mali, die gevlucht zijn voor oorlogsgeweld, weer naar school.

Ook in februari:

Schoolkoor zingt 1.600,- euro bijeen

Op 22 februari heeft het schoolkoor van het Meander College in Zwolle, samen met het jeugdsymfonieorkest de Vuurkogel, een speciaal benefietconcert georganiseerd voor UNICEF. Met werken van onder andere Mendelssohn en Rutter bewees Meander vocaal van alle markten thuis te zijn. Het 90-koppige jeugdsymfonieorkest gaf naast de koorbegeleiding ook een paar orkestwerken ten gehore. Mede dankzij de hulp van onze vrijwilligers uit Zwolle bracht deze avond een bijzonder mooi bedrag op.

In april:

Studententeam Breda bestaat vijf jaar

Het studententeam van Breda is inmiddels al vijf jaar actief voor UNICEF. In en rondom de stad organiseert het team verschillende activiteiten om geld op te halen voor kinderen in risicogebieden. Zo organiseren ze ieder jaar een ‘UNICEF on Ice’ schaatsfestijn en met enige regelmaat bootcamps, pub-quizzen en bingo’s.

In mei:

Rift Valley Marathon Experience

Op 18 mei liepen 29 hardlopers de eerste UNICEF Rift Valley Marathon Experience in Kenia. Een marathon met als doel het bieden van betere sanitaire voorzieningen aan Keniaanse schoolkinderen. De lopers haalden meer dan 160.000 euro op via het HelpMee platform.

Veel kinderen krijgen daarmee dankzij de deelnemers schoon drinkwater en goed werkend sanitair. Teun van der Vorm haalde alleen al zo’n 10.715 euro op door vrienden en kennissen op te roepen om hem te steunen en bij te dragen aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Beluister de podcast

In juni:

Heitje voor een karweitje

Scholieren van de Internationale School in Hilversum gingen van 1 - 12 juni (de Internationale Dag tegen Kinderarbeid) in hun vrije tijd zoveel mogelijk karweitjes doen om geld in te zamelen. Met dit geld helpen zij UNICEF in de strijd tegen kinderarbeid en dragen er aan bij te dragen dat kinderen klasgenoten krijgen in plaats van collega’s!

Een super tof initiatief waar scholieren op hun eigen manier geld ophalen voor leeftijdsgenoten.

Meer lezen?

Ook in juni:

RoReKo steunt UNICEF

Korfbalvereniging RoReKo uit De Wijk (Drenthe) heeft een nieuwe overeenkomst getekend met UNICEF en blijft ons in de toekomst steunen. Op het sportcomplex werd tijdens de jaarlijkse RoReKo-UNICEF Familiedag de overeenkomst met voor de komende vier jaren verlengd.

De samenwerking met UNICEF wordt zowel door bestuur en leden, maar ook sponsoren bijzonder gewaardeerd. RoReKo doneert jaarlijks € 1.000,- aan UNICEF. Met dit gebaar wil de vereniging kinderen in moeilijke omstandigheden steunen.

In juli:

Vierdaagse voor UNICEF

De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse geeft sinds enkele jaren lopers de mogelijkheid om voor een goed doel te lopen. Wij zijn natuurlijk heel erg blij dat ook in 2018 een flink aantal deelnemers voor UNICEF heeft gekozen. Hoe dan????

Als tegenprestatie krijgen zij van ons studententeam uit Nijmegen een ‘speciale’ behandeling. Zo regelen zij  o.a. exclusieve rustposten, verzorging en schone toiletten voor de lopers. Met een fraai bedrag van 12.629,62 euro. Kortom weer zeer geslaagde dagen met prachtig weer en een hoop gezelligheid.

Het hele schooljaar: UNICEF in de klas

Kinderen die hun rechten kennen, kunnen beter voor zichzelf opkomen. Het is zelfs in het VN-Kinderrechtenverdrag opgenomen dat kinderen geïnformeerd moeten worden over hun rechten. Een manier waarop we kinderrechten onder de aandacht brengen is via interactieve gastlessen, die worden gegeven door onze deskundige Jeugdvoorlichters. Met interessante verhalen, een informatieve film en leerzame opdrachten vliegt de les om.  

In 2018 hebben bijna 300 vrijwilligers samen 711 gastlessen over UNICEF gegeven. Hun publiek: ruim 20.378 leerlingen van basisscholen.

Zomer:

Guus Geluk

De kersverse ambassadeur van UNICEF: Guus Meeuwis heeft met eigen ogen gezien wat UNICEF voor verschil maakt voor kinderen in Zuid Afrika. Zijn idee om tijdens zijn concerten in Rotterdam, Roosendaal en Zwolle te collecteren was al snel geboren én uitgevoerd.

En met een fantastische resultaten. Alle lof voor onze vrijwilligers én natuurlijk ‘onze Guus’.  

In augustus:

Jongerenpanel

UNICEF werkt wereldwijd aan een beter leven voor kinderen. En wie anders weet wat belangrijk is voor kinderen dan jonge mensen zelf. Daarom geeft het Jongerenpanel ons gevraagd en ongevraagd advies, geeft het jongeren een stem en inspireert ons en draagt haar steentje bij.

Dit jaar namen zij deel als jurylid aan de Paul van Vliet Award en tijdens Kleine Prinsjesdag, gaven zij verschillende workshops en organiseerden ze evenementen. Ook op kantoor waren ze regelmatig te vinden om actief mee te denken over campagnes.

Meer weten over het jongerenpanel?

In september:

Vredesloop

In samenwerking met regioteam Den Haag en de Gemeente Den Haag werd op vrijdag 21 september de Vredesloop georganiseerd. Deelnemers konden op deze manier geld inzamelen voor kinderen op de vlucht.

Van het Lange Voorhout en via het Vredespaleis, de Scheveningse Bosjes en het Zeeheldenkwartier leidde de weg richting de finish (8,5 km). Iedere deelnemer kreeg een hoofdlampje en onderweg waren er spectaculaire lichtanimaties om iedereen te entertainen. Met een UNICEF-kraam bij de start was het ook nog mogelijk om UNICEF te steunen en producten te kopen.

Meer lezen?

Ook in september:

Koken voor het goede doel

Eén derde van alle voedselproductie is verspilling. Naast de voedseltekorten in bepaalde delen van de wereld, heeft voedselverspilling ook een enorme impact op het milieu. 

Op zondagmiddag 23 september organiseerde regioteam Utrecht, samen met restaurant Instock, o.a. een kookworkshop voor kinderen waarbij het onderwerp 'voedselverspilling' op een interactieve manier centraal stond. Restaurant Instock en kinderen sloegen de handen ineen om overgebleven producten uit supermarkten en groothandels tot een waardig gerecht te maken.

In oktober:

Eerste UNICEF-Werelddag

Ruim driehonderdvijftig donateurs & vrijwilligers waren op 6 oktober aanwezig op de Werelddag. Een gevarieerde dag waar Renate Gerschtanowitz  ‘De UNICEF Wereld Draait Door’ presenteerde. Donateurs & vrijwilligers konden een kijkje nemen in de wereld van medewerkers uit ‘het veld’, de ambassadeur, kinderen op de vlucht én de UNICEF wereld van onze donateurs.

Tot slot was er een quiz onder leiding van Klaas van Kruistum, waarbij de twee winnaars tickets kregen voor het concert van onze nieuwe ambassadeur ‘Guus Meeuwis’.
Meer weten?
 

Het hele jaar, door heel Nederland:

Lopen voor UNICEF

Heel veel vrijwilligers organiseren jaarlijks een gesponsorde UNICEF loop in hun woonplaats, voor kinderen en/of volwassenen. Op vier locaties werd er zelfs een jubileum gevierd. Weert en Land van Cuijk zetten al 35 jaar hun beste beentje voor. En Noordwest Twente en De Lier mochten maar liefst hun 40e  UNICEF Loop aantikken. Naast deze vier jubilea worden er door heel Nederland nog zo’n 45 Lopen georganiseerd waardoor het eindbedrag komt op ruim 259.000 euro voor kinderen op de vlucht.

Onze dank gaat uit naar alle vrijwilligers, organisatoren, scholen, kinderen en iedereen die wij hiermee te kort doen!  

Meer weten?

Ook in oktober:

Strong Viking Run

UNICEF Nederland heeft sinds twee jaar een samenwerking met de Strong Viking Run. Dit jaar heeft de Strong Viking Run 14.125 euro opgeleverd. Nieuw was het UNICEF-obstakel, waar de deelnemers voor 5 euro het beste uit zichzelf konden halen.

Op 14 oktober heeft het UNICEF team de cheque in ontvangst mogen nemen. De kracht van dit evenement zit hem in de samenwerking van de organisatie en vrijwilligers, zonder hen was dit nooit mogelijk.

Meer lezen?

In november:

5-jarige jubileum Harten Troef voor UNICEF

Voor de vijfde keer op rij organiseerde vrijwilligers en bridgeverenigingen, met ondersteuning van de Nederlandse Bridgebond, de Harten Troef voor UNICEF bridgedrive. Dit jaar was het dus een jubileum om trots op te zijn.

Harten Troef voor UNICEF 2018 heeft alle records verbroken, met een fantastisch hoge opbrengst van maar liefst 68.997,77 euro. UNICEF is bijzonder trots op dit prachtige resultaat dat met kleine én grote drives bij elkaar is gebracht.

Meer weten?

In oktober - november:

Zapplive voor UNICEF

Zapplive in Actie!’ heeft een fantastisch bedrag opgehaald van 18.710,97 euro voor UNICEF. Dat is zaterdag 17 november bekendgemaakt in de uitzending.

Gedurende vijf weken zette Zapplive en kinderen zich in voor kinderen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Kinderen door het hele land hebben meegedaan aan deze actie door onder andere lege flessen in te zamelen, cupcakes te bakken en klusjes te doen. KRO-NCRV en Squla hebben hier ook nog een schepje bovenop gedaan.

In november:

World Children’s Day

Op 20 november was het World Children’s Day. Kinderen tussen de 10 en 18 jaar kregen de mogelijkheid om een dag #alseenbaas een serieuze functie te vervullen bij diverse organisaties. Het ging om droombanen zoals voetbaltrainer bij ADO, grasmeester bij Feyenoord en setdresser op de set bij Goede Tijden Slechte Tijden.

Zo had UNICEF Nederland een nieuwe directeur genaamd Marcel. Marcel vond dat er 1 kinderrecht ontbreekt, het recht op liefde. Om hem heen ziet hij dat veel kinderen geen liefde krijgen van hun ouders of vrienden. Kinderen hebben volgens Marcel recht op liefde, zodat zij ook weer liefde aan anderen kunnen geven en op deze manier de wereld een stuk mooier wordt.

Meer weten?

Vanaf november tot eind januari:

UNICEF Basics: eerste levensbehoefte voor kinderen in nood

De kinderen van Syrië zijn na zeven jaar oorlog bijna alles kwijt. Ze hebben dringend warme kleding, dekens, water en andere basisvoorzieningen nodig. Vanaf de maand november komt UNICEF op voor kinderrechten en introduceert UNICEF Basics. Al vanaf 5 euro geef je de kinderen van Syrië een cadeau dat echt iets betekent.

Goed nieuws: Inmiddels hebben Syrische kinderen in Ersat (Libanon) de eerste UNICEF Basics in ontvangst mogen nemen om de winter door te komen.
Konvooien bereikten bijna vijfduizend gezinnen in het berggebied van Libanon. We willen deze winter nog meer basisvoorzieningen leveren. Dat is niet alleen nodig, daar hebben de kinderen recht op.

Ontdek hoe je mee kunt doen. Ga naar unicef.nl/basics

Algemeen:

Laat je stem horen voor kinderrechten

Wist je dat door het hele jaar heen duizenden kinderen een spreekbeurt houden over UNICEF? Hoe waardevol is het voor kinderen om te vertellen wat hun eigen rechten zijn.

Wist je dat er ook ondersteunde materialen beschikbaar zijn voor je profielwerkstukken over UNICEF en de Rechten van het Kind? We hebben verschillende onderwerpen en onderzoeksvragen voor je klaargezet. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Én wist je dat je een UNICEF-spreker kunt uitnodigen voor het geven van een gastles op school of een presentatie/lezing voor volwassenen?  

Algemeen:

Van cadeaus, knuffels tot bijzondere kaarten!

Het hele jaar door waren er weer volop verkoopactiviteiten ten bate van UNICEF. Daar zijn we hartstikke blij mee. Bij IKEA, in supermarkten en ook op festivals kon je UNICEF tegenkomen en producten kopen. Het levert niet alleen een mooie bijdrage op voor het werk van UNICEF, maar zorgt ook voor zichtbaarheid.