Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

In actie voor UNICEF in 2019

Wat gebeurde er veel in 2019! We hielpen kinderen in vluchtelingenkampen aan warme winterspullen. Slachtoffers van orkanen in Mozambique en Malawi kregen schoon drinkwater en noodvoeding. Ook vierden we het 30-jarig bestaan van het Kinderrechtenverdrag.

In Nederland startten we een onderzoek naar het mentaal welzijn van jongeren en maakten we ons hard voor vluchtelingen- en migrantenkinderen. 

En niet te vergeten de honderden activiteiten die vrijwilligers het afgelopen jaar organiseerden. Hiermee leverden wij een bijdrage om de leefomstandigheden van miljoenen kinderen structureel te verbeteren. Hieronder een 'kleine' greep uit alle acties van 2019!

Januari

Een frisse duik voor UNICEF

De UNICEF-badmuts bracht UNICEF-vrijwilligster Klazien Broeks uit Overijssel op het idee om een nieuwjaarsduik te organiseren. Ook andere vrijwilligers, vrienden en familie moesten hieraan geloven en doken begin van het nieuwe jaar het water in voor UNICEF.

Februari

UNICEF on Ice

UNICEF Studententeam Breda organiseerde op zaterdag 19 januari voor de 5e keer UNICEF on Ice op de Kunstijsbaan in Breda.
Er werd niet alleen geschaatst, maar ook het binnenplein van de kunstijsbaan werd omgetoverd met een leuke loterij, verkoop-, kleur-, schmink- en spelletjestafel, een danshoek en springkussen. Het opgehaalde bedrag van dit evenement is naar onderwijsprogramma's in Syrië gegaan. Zo konden kinderen die zijn gevlucht weer naar school.

Januari/februari

Bewust over Kinderrechten

Ook dit jaar heeft serviceclub Soroptimisten op verschillende locaties in Nederland het filmfestival georganiseerd. In Assen, Hoogeveen, Emmen, Klazienaveen, Stadskanaal, Groningen, Drachten, Leeuwarden, Steenwijk, Noordwolde, Edam, Volendam, Hoorn en Tiel. In bioscopen werden kinderen, door middel van films, bewust gemaakt van hun rechten en ervaarden zij hoe belangrijk deze rechten zijn voor henzelf én bijvoorbeeld voor kinderen die op de vlucht zijn. 

Februari

Student Unite Day

Waar zijn jullie geboren was de 'icebreaker' tijdens de Student Unite Day 2019. Een lange rij was de uitkomst: van Tilburg tot Japan en alles wat daartussen ligt. Ter inspiratie en uitwisseling kwamen vrijdag 22 februari ruim 50 studenten richting Den Haag. Jongerenlid Pauline Owelle overhandigde tevens een cheque van ruim 48.000 euro! Een fantastisch bedrag, opgehaald door 16 studententeams in Nederland. Dat doen zij door jaarlijks meer dan 100 evenementen te organiseren, van pubquiz tot gala.

Maart

Aftrap Strong Viking MudRun

In het weekend van 30 en 31 maart werd de eerste Strong Viking MudRun van het jaar georganiseerd op de Berendonck bij Wijchen/Nijmegen. Regioteam Nijmegen was uiteraard aanwezig. Bij een donatie van € 5,- kon men exclusief over het UNICEF-obstakel, werden mensen voorzien van echte blauwe UNICEF-warriorstrepen en werd iedereen luidkeels aangemoedigd.

April

UNICEF Kinderrechten Debattoernooi 2019

Het negende Kinderrechten Debattoernooi vond dit jaar plaats op het Stedelijk Gymnasium in Arnhem. 45 teams debatteerden over onderwerpen die voor kinderen van belang zijn, zoals de positie van kinderen als hun ouders scheiden, kinderarbeid en privacy. Tientallen getrainde vrijwilligers én leerling-juryleden jureerden tijdens de drie debatrondes. De winnaars van het debat zagen we terug op Kleine Prinsjesdag.

April

UNICEF Ranomi Cup

Op zaterdag 6 april werd de 3e editie van de Ranomi Cup gehouden. Ruim 400 kinderen uit het hele land hebben die dag 12.500 euro voor UNICEF bij elkaar gezwommen. De Ranomi Cup is een jeugdzwemwedstrijd ten bate van UNICEF, vernoemd naar de Olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo, die jaarlijks in het Hofbad wordt gezwommen tijdens de KNZB Swim Cup.

Meer lezen?

Mei

5 mei Bevrijdingsfestivals

Op verschillende plaatsen in Nederland nam UNICEF weer deel aan de 5 mei Bevrijdingsfestivals. Zoals ieder jaar waren vrijwilligers actief met een leuk aanbod aan kinderactiviteiten, zoals schminken, knutselen, tekenen en blikwerpen.

Mei

Bounz Apeldoorn!

26 mei was de 2e editie van springen bij Bounz voor UNICEF! Tijdens dit speciale evenement werd kennis gemaakt met de verschillende onderdelen die Bounz aanbiedt en werd er lesgegeven door de speciale Bounz-masters. Tijdens een korte presentatie kregen de deelnemers meer te horen en te zien over het indrukwekkende werk van UNICEF. Omdat Bounz Apeldoorn het werk van UNICEF graag steunt doneren zij de helft van de toegangsprijs aan UNICEF.

Juni

De finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival in Tuschinski

Vrijdag 28 juni vond de landelijke finale van de 6e editie van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival schooljaar 2018-2019 in Pathé Tuschinski plaats. Basisschoolleerlingen maakten voor het festival korte films over kinderrechten. Het bijbehorende YouTubekanaal is met 85 miljoen views en 91.000 abonnees een van de succesvolste educatieve kanalen van Nederland. Een van de films is zelfs al een half miljoen keer bekeken.

Juli

Nijmeegse vierdaagse

Net als in 2018 hebben lopers zich weer kunnen laten sponsoren voor UNICEF. De UNICEF-lopers kregen van ons studententeam uit Nijmegen een ‘speciale’ behandeling. Zo regelden zij o.a. exclusieve rustposten, verzorging en schone toiletten voor de lopers. De Nijmeegse Vierdaagse heeft in 2019 maar liefst 9.774,70 euro opgeleverd, een mooi bedrag! Dit jaar werd er geld ingezameld voor kinderen in Jordanië die hun leven hebben moeten opbouwen in een vluchtelingenkamp. 

Augustus

Jongerenpanel

Wie anders weet beter wat belangrijk is voor kinderen dan jonge mensen zelf? Het UNICEF Jongerenpanel, 15 jongeren tussen de 13 en 18 jaar, dachten, spraken en beslisten ook in 2019 weer volop mee. Zo namen zij deel als jurylid tijdens de Paul van Vliet Award, adviseerde ze ons bij het (Y)our Rights Festival, namen deel aan de Peace Night Run en zaten in de stuur- én adviesgroep ‘Geluk onder Druk’.

Zo stelden zij zich voor

September

Try-out: 30 jaar Kinderrechtengastles door vrijwilligster Marlène

In het jaar dat in New York het Kinderrechtenverdrag werd ondertekend (1989), begon ook het gastlesavontuur voor Marlène de Kruyf uit Gouda. Al dertig jaar vertelt ze kinderen op de basisschool over het belang van kinderrechten wereldwijd. Op donderdag 26 september gaf ze de eerste nieuwe kinderrechtengastles van UNICEF. Op 20 november, de dag dat het verdrag van de Rechten voor het Kind dertig jaar bestaat, kregen kinderen over de hele wereld dezelfde les over kinderrechten: de Grootste Kinderrechtenles Ooit.  

September

Op de pedalen voor UNICEF!

Gelre ziekenhuizen heeft op 7 september voor de 9e keer het jaarlijkse fiets-event georganiseerd dat volledig ten goede komt aan UNICEF. Dat was net als de voorgaande jaren in samenwerking met de Apeldoornse fietsclubs De Adelaar en Bar End. Er waren veel verschillende soorten fietsers aanwezig. Zo waren er jonge en oude fietsers, gewone-, tandem- en racefietsers en ook zeer fanatieke fietsers.

Meer weten over de fietstocht in 2020?

September

Kleine Prinsjesdag 2019

Dit jaar was het op 13 september al voor de negende keer dat jongeren in de Ridderzaal mochten debatteren met Kamerleden. De aanwezige politici waren Bram van Ojik, (GroenLinks), Martin Wörsdörfer (VVD), Antje Diertens (D66), Kirsten van den Hul (PvdA) en minister de Jonge van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was deze ochtend de gastheer.

Naast het debatteren deed de Koning van de jeugd van 2019, Yusuf Khalid, in zijn zelfgeschreven troonrede een oproep voor meer steun voor depressieve jongeren.

Meer over UNICEF's Kleine Prinsjesdag 2019

Oktober

UNICEF On Tour

Nieuw dit jaar was dat UNICEF 'on Tour' met de lezing van fotograaf Marieke van der Velden. Zij reist regelmatig voor UNICEF de wereld over om reportages te maken. Met deze lezing bracht zij het werk van UNICEF dichtbij. Deze lezing is op vijf locaties georganiseerd, namelijk Groningen, Nijmegen, Eindhoven, Den Haag én Amsterdam. 

Naast vijf avonden in het land werd er op 26 oktober ook een UNICEF On Tour VIP-première speciaal voor vrijwilligers georganiseerd. Vele enthousiaste vrijwilligers kwamen daaropaf. Tijdens de VIP-première was er ook gelegenheid om contact te leggen met andere vrijwilligers.

November

Bridgen voor de leiders van de toekomst

Voor de zesde keer op rij vond de ‘Hartentroef voor UNICEF’ bridgedrive plaats. Er werd dit jaar maar liefst op 56 locaties gebridged, van Heerlen tot aan Aruba, georganiseerd door leden van bridgeclubs en vrijwilligers van UNICEF.

Dankzij de inzet van ruim vijfduizend bridgespelers in heel Nederland is er bijna 70.000 euro opgehaald. Met dit bedrag kan UNICEF steun geven aan jongeren in de vluchtelingenkampen, zoals bijvoorbeeld hen vaardigheden leren om zich te kunnen voorbereiden op een studie en werk.

Weten waar deze drives plaatsvonden?

November

30 jaar Verdrag voor de Rechten van het Kind

KinderrechtenFestival Rotterdam

Op zondag 17 november hebben maar liefst 1.369 kinderen en 803 ouders het KinderrechtenFestival in Plaswijckpark bezocht.

De kinderen konden de hele dag gratis spelen in het familiepark en op een leuke manier kennismaken met kinderrechten. Er werden binnen en buiten in totaal 30 activiteiten georganiseerd. Van een kinderrechtenbingo, sport en dans tot schminken en een waterspel.

Meer lezen?

November

30 jaar Verdrag voor de Rechten van het Kind

De Grootste Kinderrechtenles Ooit!

Op woensdag 20 november organiseerde UNICEF de Grootste Kinderrechtenles Ooit! UNICEF-ambassadeur Nicolette van Dam ging de uitdaging aan om 160 basisschoolkinderen in het Vredespaleis een bijzondere les te geven over kinderrechten. In totaal deden er, in Nederland en het Koninkrijk der Nederlanden, ongeveer 30.000 kinderen mee met de Grootste Kinderrechtenles Ooit.

Aftermovie

November

30 jaar Verdrag voor de Rechten van het Kind

Kinderrechtenfestival Leiden

Op woensdag 20 november organiseerde UNICEF het (Y)our Rights Festival. Er waren bijna 500 bezoekers. Het festival had het volgende thema: hoe kom je voor je mening uit en hoe luister je er echt naar. Tijdens het festival werd er met jongeren gepraat, konden er workshops gevolgd worden en waren er leuke activiteiten.

Meer lezen?

November

UNICEF Gala Groningen

Kimberly Kaiser (rechts) organiseerde voor de eerste keer het UNICEF Gala in Groningen en introduceerde een nieuw online betaalsysteem. Via het online ticketingsysteem stuurden zij mensen via de mail een link waarmee ze hun ticket konden kopen. Dat kon trouwens ook rechtstreeks via het Facebook-event. Zo wisten ze vooraf dat we ongeveer 100 mensen zouden komen.

December

UNICEF-kerstmarkt

UNICEF stond dit jaar, net als vorig jaar, dankzij veel vrijwilligers weer op veel verschillende kerstmarkten door het hele land. Zo stonden we bijvoorbeeld in Haarlem, Almere, Venray, Gramsbergen en Amsterdam.

Dit jaar stonden we voor het eerst in Amsterdam op het Westergasterrein.

UNICEF Loop West-Friesland

Hele jaar door

UNICEF Loop

Heel veel vrijwilligers organiseren jaarlijks een gesponsorde UNICEF loop in hun woonplaats. Zo ook dit jaar weer! Door heel Nederland hebben duizenden kinderen én volwassenen hun beste beentje voorgezet.

Er was dit jaar een mooi jubileum. In Hoorn werd namelijk de 45ste UNICEF Loop georganiseerd. Naast dit jubileum zijn er in 2019 nog 30 UNICEF Lopen georganiseerd, waardoor de eindopbrengst op 203.902,- euro komt.

Onze dank gaat uit naar alle vrijwilligers, organisatoren, scholen, kinderen en iedereen die wij hiermee te kort doen!  

Meer weten over de UNICEF Loop?

Samen kunnen we kinderen datgene geven waar ze recht op hebben: het recht op goed eten voor een gezonde toekomst, het recht op bescherming en al die andere levensbelangrijke dingen waarvan de wereld dertig jaar geleden afsprak dat kinderen er recht op hebben.

Samen maken we verschil!