Wereldouders douwe

Onderwijs volgens wereldvader Coen Dekker

Coen is vader van drie kinderen én wereldvader. Wat houdt dat precies in? En waarom vindt hij onderwijs zo belangrijk?

Coen Dekker, wereldvader

Vijf vragen aan Coen

Coen Dekker is de vader van drie kinderen, waarvan Douwe de oudste is, én hij is wereldvader voor UNICEF. We belden hem op om te vragen waarom hij onderwijs zo belangrijk vindt. 

1. Wat leren kinderen op school denk je?

"Ze leren volgens mij om al vroeg op eigen benen te staan. Het is het begin van leren. De mooie dingen in het leven maar ook de minder mooie dingen. Zoals pesten, en hoe je daarmee om moet gaan. En hoe je vriendjes maakt. Douwe zit net op school en leert wie hij leuk vindt en wie hij niet leuk vindt. En waarom dat zo is. En hoe hij contact kan leggen met andere kinderen. Vooral nu hij net op school zit en het nog de beginfase is en ze vooral spelen. Hij leert de sociale vaardigheden die komen kijken bij het naar school gaan." 

2. Hoe vindt Douwe het om naar school te gaan? 

"Douwe vindt het geweldig om naar school te gaan. Hij geniet er enorm van. Hij heeft een grote fantasie die hij soms ook aan andere kinderen probeert op te dringen. Niet alle kinderen hebben daar altijd zin in. Dus hij leert daar ook mee omgaan. Maar hij gaat met al z'n enthousiasme iedere dag naar school."

3. Wat zou je ervan vinden als Douwe niet naar school zou kunnen?

"Dat is heel moeilijk voor te stellen in Nederland. Omdat alles hier zo goed geregeld is. Wij zien het eigenlijk meer als een vanzelfsprekendheid. En beseffen ons niet altijd dat dit niet voor iedereen zo is. Maar stel het zou hier zo zijn dan zou Douwe het heel erg missen. En ook zijn vriendjes op school. En daarnaast zou het onderwijs dus ook bij ons als ouders terecht komen. Iets wat heel moeilijk is, en ook niet past in onze maatschappij."

4. Waarom ben je wereldvader geworden van UNICEF? 

"Sinds ik kinderen heb ben ik anders in het leven gaan staan. Je wordt minder egoïstisch. Je wordt met je neus op de feiten gedrukt en je kan en mag minder egoïstisch zijn. Ik maak me ook best wel zorgen over de wereld. En over de polariserende politiek. Scholing is heel belangrijk om wereldse zaken te kunnen relativeren en in het juiste perspectief te kunnen zien. Daarom vind ik dat niet alleen mijn kinderen maar ook andere kinderen naar school moeten kunnen gaan om te kunnen leren. Dit is belangrijk voor de toekomst van de wereld. Niet alleen voor die van mij maar ook voor die van mijn kinderen."

5. Wat hoop je dat UNICEF bereikt op het gebied van onderwijs dit schooljaar?

"Als je ziet dat je met een relatief kleine donatie kinderen kunt helpen. Dan vind ik dat het mij zo weinig kost om zoveel kinderen te kunnen helpen. Mijn donatie vertaalt zich dus eigenlijk door naar het helpen van een heleboel kinderen. Zodat zij naar school kunnen gaan, en ook zo lang mogelijk. UNICEF maakt het voor mij mogelijk kinderen te kunnen helpen. Iets wat ik vanuit Nederland niet direct zelf kan doen."