Codicil

Een codicil is een handgeschreven verklaring waarmee u zonder tussenkomst van de notaris bepaalde spullen kunt nalaten aan iemand.

Een codicil moet aan een aantal voorwaarden voldoen om rechtsgeldig te zijn:

  • Het moet handgeschreven zijn.
  • Het moet voorzien zijn van een datum.
  • En er moet een handtekening op staan.

Let op: als het codicil meerdere pagina’s telt, moet op elke pagina de datum en handtekening staan!

U kunt een codicil alleen gebruiken voor roerende zaken zoals huisraad en meubels, en voor lijfstoebehoren zoals een sieraad of kleding. U dient heel precies te omschrijven wát u precies wilt nalaten en aan wie. U kunt in een codicil ook uw wensen voor de uitvaart omschrijven.
Wilt u andere roerende goederen (die niet tot de inboedel behoren), onroerende goederen of geld nalaten, dan is een testament nodig. Ook het aanwijzen van een executeur, degene die de nalatenschap helemaal afwikkelt, kan alleen in een testament.

Voors en tegens

Een codicil heeft een aantal voordelen. U kunt het zelf opstellen; u hoeft er niet voor naar de notaris. Het kost u dus ook geen geld. Bovendien kunt u een codicil makkelijk veranderen door het oude document weg te gooien en een nieuw document op te stellen.

Maar er zijn ook nadelen. Een codicil raakt makkelijk kwijt. Het wordt niet, zoals een testament, in een centraal register ingeschreven. Erfgenamen weten soms niet dat er een codicil is, en kunnen er dan dus ook geen rekening mee houden. Andersom komt ook voor: erfgenamen verzwijgen dat er een codicil is gevonden (bijvoorbeeld omdat zij het niet eens zijn met de inhoud) en voeren het dus niet uit. Tot slot kunt u niet álles regelen met een codicil; voor geld en onroerend goed is toch nog een testament nodig.

Voorbeeld van een codicil

Hier kunt u een voorbeeld van een codicil bekijken. Let op: het gaat erom dat u zelf (handgeschreven!) iets dergelijks opstelt. Op de open plaatsen schrijft u de persoonlijke gegevens van de betrokkenen, en ook past u de omschreven wensen en goederen aan aan uw eigen situatie.

Meer weten over nalaten aan UNICEF?

Annemarie blok

Annemarie Blok

Relatiemanager nalatenschappen

nalaten@unicef.nl

+31 (0)88 444 96 50

‘Wilt u weten wat uw nalatenschap voor kinderen wereldwijd kan betekenen? Heeft u vragen over het opnemen van UNICEF in uw testament, of wilt u hierover geheel vrijblijvend van gedachten wisselen? Ik neem graag de tijd om met u over uw wensen te praten. Belangrijk is dat u zich prettig voelt bij uw keuzes en er volledig achter staat.’

Dit heeft UNICEF door de jaren heen al bereikt:

Wij zijn zeer dankbaar voor elke nalatenschap, groot of klein. Want met uw bijdrage zorgt u voor een beter leven voor kinderen wereldwijd!

2,5 miljoen +

2,5 miljoen +

zorgverleners kregen in 2020 kleding ter bescherming tegen het coronavirus

4 miljoen

4 miljoen

kinderen kregen in 2020 een behandeling tegen ondervoeding

86%

86%

van alle kinderen is ingeënt tegen kinderziektes

Laat iets bijzonders na

Vraag de brochure aan