Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Schenkbelasting

De ontvanger van een schenking moet daarover in principe schenkbelasting betalen. Er zijn echter uitzonderingen, bijvoorbeeld voor goede doelen.

Wanneer u tijdens uw leven een schenking doet aan een dierbare of een goed doel als UNICEF, dan kunt u zelf ervaren hoeveel plezier u diegene daarmee doet. Minder leuk is echter de bijkomende schenkbelasting.

Wat is schenkbelasting?

Schenkbelasting is de belasting die je moet betalen over schenkingen. Tot 1 januari 2010 werd deze belasting ook wel schenkingsrecht genoemd. Of je als ontvanger schenkbelasting verschuldigd bent en hoe hoog deze schenkbelasting is, hangt af van twee dingen: de hoogte van de schenking en de relatie tussen de schenker en de ontvanger.

Schenkbelasting voorkomen

Bent u van plan een schenking te doen? Als u onder de schenkingsvrijstelling blijft, hoeft de ontvanger géén schenkbelasting te betalen over uw gift. U kunt er ook voor kiezen de schenkbelasting zelf te betalen. Verder geldt er een uitzondering voor goede doelen: UNICEF bijvoorbeeld hoeft geen schenkbelasting te betalen. Overweegt u een bedrag aan een goed doel met een ANBI-status zoals UNICEF te schenken, dan is de kans bovendien groot dat u uw gift mag aftrekken van uw aangifte inkomstenbelasting.

Wilt u uitrekenen hoeveel schenkbelasting u betaalt over uw schenking? Gebruik de rekenhulp van de Belastingdienst.

Meer weten over schenkbelasting en schenken aan een goed doel?

Annemarie blok mgsht

Annemarie Blok

Relatiemanager nalatenschappen

nalaten@unicef.nl

+31 (0)88 444 96 50

‘Wilt u weten wat uw nalatenschap voor kinderen wereldwijd kan betekenen? Heeft u vragen over het opnemen van UNICEF in uw testament, of wilt u hierover geheel vrijblijvend van gedachten wisselen? Ik neem graag de tijd om met u over uw wensen te praten. Belangrijk is dat u zich prettig voelt bij uw keuzes en er volledig achter staat.’

Dit heeft UNICEF door de jaren heen al bereikt:

Wij zijn zeer dankbaar voor elke nalatenschap, groot of klein. Want met uw bijdrage zorgt u voor een beter leven voor kinderen wereldwijd!

50
procent

minder kindersterfte sinds 1990

90
procent

van alle kinderen ingeschreven bij een school

83
procent

van alle kinderen ingeënt tegen kinderziektes

1,9
miljard

mensen geholpen met sanitaire voorzieningen

Laat kinderen een toekomst na

Vraag de brochure 'Nalaten aan UNICEF' aan

Gerelateerd aan dit onderwerp