Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hun eerste dag mag nooit de laatste zijn

Elke dag sterven 7.000 pasgeboren baby’s. Dat zijn bijna vijf kinderen per minuut! Een tragedie van onvoorstelbare omvang. Want voor geen enkel kind zou de eerste dag meteen ook de laatste moeten zijn. UNICEF wil dat álle pasgeboren kinderen een kans krijgen op leven, en start daarom het wereldwijde programma Every Child Alive.

De afgelopen twintig jaar heeft UNICEF wereldwijd de kindersterfte (0 tot 5 jaar) enorm weten terug te brengen. Dankzij grote vaccinatiecampagnes, dankzij onze strijd tegen ondervoeding… Maar babysterfte (0 tot 1 jaar) daalt véél langzamer dan de rest. Daar ligt nog een enorme taak!

Wereldkaart met babysterfte per 1.000 levendgeboren baby's

Waar je wieg staat, maakt een enorm groot verschil: op deze kaart zie je waar babysterfte het vaakst voorkomt.

Waar je wieg staat, maakt een enorm groot verschil: op deze kaart zie je waar babysterfte het vaakst voorkomt.

De eerste maand is cruciaal

Pasgeboren kinderen in ontwikkelingslanden zijn het meest kwetsbaar. Kinderen die worden geboren in de armste gezinnen hebben bijna twee keer zo veel kans te sterven voor hun vijfde, dan kinderen die worden geboren in rijke gezinnen. In de eerste maand van hun leven lopen deze kinderen het meeste gevaar. Bijna de helft van alle kinderen onder de 5 jaar die stierven in 2016, waren baby’s tot één maand oud.

Alle baby's verdienen een kans

UNICEF maakt zich hard tegen babysterfte, en daarbij hebben we jouw hulp nodig!

geef nu
Samen een dutje doen, veilig in een door UNICEF ondersteunde kliniek in Haïti. Baby's lopen het meeste gevaar in de eerste maand van hun leven.

Samen een dutje doen, veilig in een door UNICEF ondersteunde kliniek in Haïti. Baby's lopen het meeste gevaar in de eerste maand van hun leven.

Samen een dutje doen, veilig in een door UNICEF ondersteunde kliniek in Haïti. Baby's lopen het meeste gevaar in de eerste maand van hun leven.

80 procent is te voorkomen

Extra schrijnend is dat meer dan 80 procent van alle babysterfte is te voorkomen, doordat de belangrijkste oorzaken heel goed te behandelen zijn. Dit zijn ze:

 1. Complicaties door vroeggeboorte
 2. Complicaties tijdens de bevalling
 3. Infecties die bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking en longontsteking veroorzaken

Behandeling van deze oorzaken is helemaal niet zo moeilijk: we hebben de kennis, en er zijn medicijnen of hulpmiddelen die het leven van een kind kunnen redden. Alleen: deze dingen zijn vaak niet beschikbaar dáár waar ze het hardst nodig zijn. Bij moeders en kinderen in de armste landen, op de moeilijkst bereikbare plaatsen.

De Nigeriaanse Amina Shallangwa is vroedvrouw met hart en ziel. "Toen ik jong was, kreeg mijn moeder een doodgeboren kindje. Ik wist direct dat ik vroedvrouw wilde worden." Bekijk hier haar aangrijpende verhaal.

Deel deze video

Betere zorg, toegankelijk voor elke vrouw

UNICEF gaat de strijd aan met babysterfte via het wereldwijde programma Every Child Alive. We werken aan betere zorg tijdens de eerste uren, dagen en weken van de meest kwetsbare kinderen. Het gaat om:

 1. Goede klinieken waar in ieder geval elektriciteit en schoon water is.
 2. Verloskundigen (en ander medisch personeel) die over de juiste hulpmiddelen beschikken, en die getraind zijn moeders te begeleiden voor, tijdens, en na de bevalling.
 3. Basale maar levensreddende medicijnen en medische hulpmiddelen.
 4. Voorlichting aan (jongvolwassen) vrouwen over zwangerschap en bevalling, zodat ze weten hoe en waar ze om hulp kunnen vragen. Ook krijgen ze voorlichting over hoe belangrijk het geven van borstvoeding is.

  Help mee!

  Every Child Alive: voor geen enkel kind zou de eerste dag meteen ook de laatste moeten zijn. Samen kúnnen en móeten we meer doen om onnodige babysterfte terug te dringen. We doen een beroep op overheden, bedrijven, medisch personeel, lokale gemeenschappen… en op jou! Met jouw gift kunnen we ervoor zorgen dat álle pasgeboren baby de kans krijgen die ze verdienen.

  Help baby's overleven

  geef nu