Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Ieder kind heeft recht op gezondheidszorg

Gezond opgroeien, dat gunnen we alle kinderen. Maar helaas heeft niet elk kind overal toegang tot goede gezondheidszorg. We werken wereldwijd samen met overheden om kinderen te vaccineren en de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren.
5,9
miljoen

kinderen sterven elk jaar voor hun vijfde verjaardag

50
miljoen

kinderen worden bedreigd door acute ondervoeding

42
Miljoen

kinderen hebben overgewicht en vaak missen ze essentiële voedingsstoffen in hun dieet

946
Miljoen

mensen hebben nog steeds geen toegang tot goede sanitaire voorzieningen

Toen de einddatum van de Millenniumdoelen in 2015 in zicht kwam, heeft UNICEF alles op alles gezet om deze doelen zo dicht mogelijk te naderen. Toch is dat in veel gevallen niet gelukt, bijvoorbeeld op het gebied van toegang tot sanitaire voorzieningen. De Werelddoelen bieden een nieuwe kans om op mondiaal en lokaal niveau ervoor te zorgen dat kinderen gezond kunnen opgroeien.

UNICEF helpt overheden om de moeder- en kindzorg tijdens de zwangerschap, rond de geboorte en daarna te verbeteren.We werken aan het organiseren van landelijke vaccinatieprogramma's (o.a. tegen mazelen en polio) en aan de introductie van nieuwe vaccins. Daarnaast helpen we overheden bij het opzetten van goede distributienetwerken voor medicijnen en vaccins. UNICEF adviseert en steunt overheden ook bij het verlenen van preventieve zorg door middel van voorlichting over hygiëne en voeding op dorps- en wijkniveau.

  Wat hebben we bereikt?

  Jaarlijks vaccineren we de helft van de kinderen in de wereld tegen ziektes zoals mazelen, polio en tetanus. In de afgelopen vijftien jaar hebben we hiermee in ieder geval 20,3 miljoen kinderlevens kunnen redden. Een ander succes is dat er in 2016 wereldwijd nog maar 37 polio-gevallen waren (eind jaren '80 raakten elk jaar nog 350.000 kinderen verlamd door polio). Een polio-vrije wereld komt eindelijk in zicht.

  Ook afgelopen jaar hebben we veel kinderen bereikt met goede gezondheidszorg:

  • 58 miljoen kinderen onder de vijf jaar kregen de DTP prik.
  • een miljoen families die in gebieden wonen waar malaria voorkomt werden voorzien van klamboe's.
  • 162 miljoen mensen kregen voorlichting over het voorkomen van besmetting met het zika-virus.
  Kore Jide, Nigeria

  “Baba Gana woog drie weken geleden nog maar 3,5 kilo. Hij is dankzij UNICEF al 1,5 kilo aangekomen!”

  Kore Jide, Nigeria

  Help kinderen wereldwijd aan een betere toekomst.

  Doneer nu