Een pinda kan kinderlevens redden

Op dit moment zijn er 45 miljoen kinderen wereldwijd, jonger dan 5 jaar, acuut ondervoed. Als kinderen ondervoed raken, hebben ze een grotere kans om te overlijden en kunnen ze achterstanden oplopen in hun ontwikkeling die niet meer in te halen zijn. Dit mag niet het lot van al deze kinderen zijn, daarom zetten wij alles op alles om hen te helpen. 

Een belangrijk deel van de oplossing zit in een klein zakje. Een zakje met een speciale inhoud: levensreddende pindapasta. De voedzame pasta is een mengsel van pinda’s, melkpoeder, olie, suiker, vitamines en mineralen. 

Dit therapeutische voedingssupplement heeft veel voordelen:  

  • Het is direct eetbaar zonder toevoeging van water.  
  • Zonder koeling is het tot twee jaar houdbaar.  
  • Een kind heeft ongeveer 3 zakjes per dag nodig om in ongeveer 8 weken aan te sterken

Alle kinderen verdienen goede voeding

Geef kinderen als Razafimandimby en Jenty een eerlijke kans op een toekomst

Ja, ik wil geven
Jenty met Plumpy'Nut in de hand kijkt lachend

Jenty met Plumpy'Nut in Zuid-Soedan.

“Het begon ermee dat ze enkele dagen diarree had. Ze kon niks binnenhouden van wat we haar gaven en ze raakte snel ondervoed”, zegt haar moeder Margret Michael. Ze nam Jenty mee naar het door UNICEF ondersteunde voedingscentrum waar ze werd gediagnosticeerd met ernstige acute ondervoeding. “Jenty had toen geen energie. Ze kreeg Plumpy’Nut en kreeg dit gelukkig snel terug. Ze is weer het vrolijke meisje wat we kennen.', zegt Margret.  

Jenty staat nog steeds in het rood op de tape om de middelomtrek van de bovenarm, maar is al een veranderd kind dat de energie heeft om te spelen en met mensen om te gaan. Ze zal Plumpy’Nut blijven ontvangen totdat de tape groen is en ze volledig is hersteld. 

moeder geeft voorlichting aan dorp

Een moeder geeft les over het herkennen van ondervoeding.

De tweejarige Razafimandimby (op de foto) en zijn moeder worden geholpen door UNICEF, hij krijgt de benodigde therapeutische voeding om op gewicht te blijven en zijn moeder is één van de moeders die getraind wordt door UNICEF om acute ondervoeding bij kinderen te monitoren en herkennen. Zij verspreid haar kennis binnen haar community waardoor acute ondervoeding eerder gesignaleerd kan worden of zelfs kan worden voorkomen. 

10%

van de wereldbevolking heeft onvoldoende voedsel

45 miljoen kinderen

wereldwijd zijn acuut ondervoed en hebben een behandeling nodig om niet te sterven

23%

De prijs van Plumpy’Nut is in de afgelopen jaren gestegen met 23%

Door onder andere oorlog in Oekraïne en torenhoge brandstofprijzen wordt Plumpy’Nut alsmaar duurder.  

''De prijsstijging komt op een gevaarlijk moment voor veel Afrikaanse landen. Het komt nog eens boven op het ernstige gebrek aan voedselzekerheid dat is ontstaan door jaren van conflicten, klimaatverandering, droogte en de impact van covid. Als gevolg hiervan zien de zwaarst getroffen landen het percentage ernstige ondervoeding onder kinderen stijgen, en wij voorspellen dat dit alleen maar erger zal worden.'' zegt Siméon Nanama, voedingsadviseur voor UNICEF in West- en Centraal-Afrika tegen Volkskrant

“De prijsstijging komt op een gevaarlijk moment voor veel Afrikaanse landen. Het komt nog eens boven op het ernstige gebrek aan voedselzekerheid ”

Siméon Nanama

UNICEF zet alles op alles om ervoor te zorgen dat ieder kind goed gevoed kan zijn. Samen met onze partners ontwikkelen we duurzame voedingsprogramma’s, bestemd voor baby’s, kinderen, jongeren en (aanstaande) moeders. Zodat we niet alleen nu acute hulp bieden, maar ook structureel bij kunnen dragen aan de oplossing van dit probleem. 

Dit doen we bijvoorbeeld door: 

  • Overheden te ondersteunen bij het verbeteren van hun nationale voedingsbeleid, zodat kinderen en jongeren structureel toegang krijgen tot goede voeding. 
  • Zorgverleners te trainen in het herkennen van acute ondervoeding en het behandelen hiervan.
  • Gemeenschapswerkers leren hoe ze voorlichting kunnen geven aan moeders en zwangere vrouwen over bijvoorbeeld borstvoeding en het belang hiervan. We trainen hen ook in het monitoren van de gezondheid van de kinderen in hun omgeving.   
  • Levensreddende voedingssupplementen te verstrekken zoals Plumpy’Nut, Sprinkles en therapeutische melk. 
  • In noodsituaties zorgen we voor goede voeding, om te voorkomen dat kwetsbare kinderen ondervoed raken. 

Afgelopen jaar hebben we al veel bereikt op het gebied van voeding:

Ruim 335 miljoen

kinderen kregen zorg die voorkwam dat ze ondervoed raakten

Circa 150 miljoen

kinderen zijn gescreend op acute ondervoeding

Circa 5,4 miljoen

ernstig acuut ondervoede kinderen kregen een levensreddende behandeling

En we blijven doorgaan om onze droom te behalen: een eerlijke kans voor alle kinderen. Een eerlijke kans op goede voeding, om te leren, te spelen en te durven dromen van een mooie toekomst. 

Alle kinderen verdienen goede voeding

Met €1,- geeft u al genoeg zakjes therapeutische voeding voor één dag van de behandeling van één acuut ondervoed kind

Ja, ik word lid