Ramp in Beiroet - kinderen hebben nú hulp nodig

Je hebt de video’s waarschijnlijk al gezien: enorme explosies in de haven van Beiroet die op 4 augustus is een groot deel van de stad compleet hebben verwoest. Er zijn minstens 135 doden en 5000 gewonden, onder wie ook kinderen. Minstens 80.000 kinderen zijn in één klap dakloos. Ziekenhuizen en klinieken zijn verwoest, pakhuizen met hulpmiddelen en vaccins in puin. UNICEF-medewerkers die ter plaatste zijn schetsen een hartverscheurend beeld. Kinderen zijn hun ouders kwijt en ziekenhuizen stromen vol. We doen er alles aan om deze kinderen te helpen, maar dat kunnen we niet alleen. Jouw hulp is dringend nodig.

  • Ja, natuurlijk kan dat. Je kunt doneren via gironummer 121. Het IBAN-nummer is NL86 INGB 0000 0001 21. Helaas kunnen we je op deze manier niet bedanken of op de hoogte houden van de impact die je met jouw steun maakt. Lees verder

  • UNICEF helpt kinderen via een hulplijn hun ouders te vinden. Ook delen we drinkwater uit aan mensen op straat en aan reddingswerkers in de haven, doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat artsen en zorgverleners veilig en gezond hun werk kunnen doen, en bieden we samen met kinderbeschermingspartners psychosociale hulp aan getraumatiseerde kinderen. We bieden nu basis humanitaire hulp en zullen ook na de ramp door blijven gaan om kinderen en hun families bij te staan.

  • De totale omvang van de ramp zal de komende dagen duidelijk worden. Vernoedelijk liggen veel slachtoffers nog onder het puin. Door de verwoesting van een kinderziekenhuis is tenminste één baby omgekomen. Minstens 80.000 kinderen zijn in een klap dakloos. UNICEF krijgt nog steeds veel meldingen binnen van kinderen die hun ouders kwijt zijn, of van ouders die worden vermist. Ziekenhuizen en klinieken die nog wel rechtop staan, zitten overvol en hebben dringend medicijnen nodig. 

  • Helaas is ook ons team hier in Beiroet niet ongespaard gebleven. Een van onze collega’s is zijn vrouw verloren, zeven van onze medewerkers raakten lichtgewond en tientallen huizen zijn beschadigd. Ons team verkeert– samen met de rest van Libanon  – in een staat van shock. We leven ontzettend mee met alle mensen in de stad en blijven doorgaan om kinderen en hun ouders zo goed mogelijk te helpen. 

Catastrofe voor Libanon

De vreselijke explosie in Beiroet is al de zoveelste ramp voor het land, die nu bovenop een enorme economische crisis en een nieuwe golf coronabesmettingen terecht komt. Door de coronacrisis waren de ziekenhuizen al overvol, en zorgverleners uitgeput. Voor een land dat 80 procent van haar voedsel importeert, is de complete verwoesting van de belangrijkste haven en de grootste graansilo van het land een absolute catastrofe.

Uw hulp is nú nodig

Donateurs zoals jij kunnen kinderen helpen deze ramp te overleven. Jouw donatie is absoluut onmisbaar. UNICEF is ter plaatse en werkt onvermoeid door. Er is schoon water nodig, en matrassen en dekens, psychosociale hulp voor getraumatiseerde kinderen en hulplijnen waarmee ze hun familie kunnen vinden. Ook is er dringend te kort aan beschermende middelen voor het medisch personeel. Want ook het coronavirus verspreidt zich nog razendsnel.

Mogen we op jouw steun rekenen?

Alvast enorm bedankt!