Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Recepten Deel je menu

Tricolore Salade Caprese, Kipcurry en Chocolademousse van Audrey Hepburn en recepten voor Guacamole, Butternut Soep en Chai.

Audrey Hepburn in Ethiopië, 1988

Koken met Audrey

Voorgerecht: Tricolore Salade Caprese

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gram buffelmozzarella, in plakken gesneden
  • 2 halfrijpe avocado’s, geschild, ontpit en in plakken gesneden
  • 2 grote rijpe tomaten, in plakken gesneden
  • extra vergine olijfolie en balsamico
  • fijn zeezout
  • handje basilicumblaadjes

Bereiding

Leg de plakken mozzarella, avocado en tomaat in een mooi patroon op een bord. Sprenkel de olijfolie en balsamico eroverheen. Voeg het zout toe, scheur de basilicumblaadjes en garneer daarmee de salade.

Hoofdgerecht: Kipcurry

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 kippenborst
  • 225 gram bloem
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 240 ml kippenbouillon
  • 3 gram mild currypoeder
  • 3 gram heet currypoeder
  • 1 wortel, in smalle plakjes gesneden
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 20 gram mango chutney
  • 1 halve appel, geschild en in dunne plakjes
  • scheut cocosmelk

Bereiding

Snijd de kippenborst in kleine stukken, wentel de stukken door de bloem en bak ze in olie. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat de curry sudderen totdat alles zacht is. Audrey serveerde bij dit gerecht veldsla met groene bloemkool of spinazie, want ze hield van kleur op haar bord. Eet er rijst of naanbrood bij.  

Toetje: Chocolademousse (in 1981 aan Audrey geserveerd in het Witte Huis)

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 gram bittere chocolade
  • 50 gram ongezouten boter
  • 2 eidooiers
  • 3 eiwitten
  • 40 gram suiker

Bereiding

Breek 300 gram chocola in kleine stukken en doe die in een steelpan. Smelt de chocola al roerend op laag vuur au bain-marie. Haal de pan van het vuur als de chocola is gesmolten en voeg de boter, eidooiers en suiker toe.

Klop de eiwitten stijf in een kom en roer het chocolademengel er voorzichtig met een spatel doorheen. Dek de kom af en zet hem drie uur in de koelkast.

Schaaf krullen van de overgebleven chocola en garneer darmee de mousse.

Bron: Audrey at Home door Luca Dotti, 2016, HarperCollins Publishers Inc

Guacamole volgens de Maya's

Guacamole volgens de Maya's

Ingrediënten

  • 2 rijpe avocado's
  • 1 fijngehakt sjalotje
  • 1 eetlepel fijngehakte verse jalapeno peper (of groene Spaanse peper)
  • 1  tomaatje in blokjes
  • 1 theelepel verse fijngehakte mintbladeren
  • 1 gele Madame Jeanette peper
  • 1 fijngehakte halve rode Spaanse peper zonder zaad
  • sap van hele limoen,
  • peper en zout

Bereiding

Plet met een lepel de Madam Jeanette peper in een kom, zodat er een beetje sap uit komt. Haal de peper er vervolgens uit. Schil de avocado's, ontpit ze en schep het vruchtvlees eruit. Prak de avocado's fijn in de kom. Voeg de rest van de ingrediënten eraan toe. Breng op smaak met het limoensap, peper en zout.

Bron: Smulweb/Elysa

Zuid-Afrikaanse Butternut Soep

Zuid-Afrikaanse Butternut Soep

Ingrediënten

  • 1 butternut of flespompoen
  • 2 gesneden uien
  • 1,5 liter kokend water
  • 225 gram magere yoghurt
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 laurierblad
  • 0,5 teentje knoflook
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel currypoeder
  • 0,5 theelepel oregano
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 0,25 theelepel nootmuskaat
  • peper en zout

Bereiding

Snijd de pompoen doormidden en verwijder alle draden en zaden. Smeer de twee helften in met olijfolie.
Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats de pompoen (met de schil naar boven), de uien en de knoflook (verpakt in folie) op een bakplaat.
Rooster alles in 45 tot 60 minuten gaar en laat het afkoelen.
Schraap het vruchtvlees uit de pompoen en pureer dit, samen met de gesneden uien en de uitgeperste knoflook, tot een glad mengsel.
Vul een pan met 1,5 liter water en twee groentebouillonblokjes. Voeg hier de puree en vervolgens het laurierblad, de bruine suiker, currypoeder, oregano, kaneel en nootmuskaat aan toe.
Breng het geheel aan de kook en laat dit 10 minuten zachtjes doorpruttelen.
Haal de pan van het vuur en roer de yoghurt er doorheen. Breng verder op smaak met peper en zout
 Vergeet voor het opdienen niet het laurierblad uit de butternutsoep te halen!

Bron: Kaapstad Magazine

Indiase chai

Indiase chai

Ingrediënten voor 2 grote koppen

  • 250 ml water
  • 1 cm gemberwortel (ongeveer 4 gram)
  • 1 theelepel anijszaad
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 kruidnagel
  • halve theelepel kardemompoeder of twee kardemompeulen
  • 1 peperkorrel (optioneel)
  • 1 theelepel losse thee / 1 zakje
  • 250 ml melk
  • halve theelepel kaneel of suiker (optioneel)

Bereiding

Kook het water in een pannetje
Schil het stukje gemberwortel, snijd het in kleine stukjes en doe de gember in het water.
Voeg alle overige kruiden en specerijen toe.
Kook dit mengsel 1 minuut. Voeg dan de thee toe (losse thee kan er gewoon bij worden gegooid). Zit de thee in een zakje, haal het dan in het pannetje heen en weer totdat de chai een goede kleur heeft.
Voeg nu de melk toe en laat alles even koken.
Schenk de chai door een zeef in de theekoppen.

Bron: Indiaweb

Gerelateerd aan dit onderwerp