Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

#MijnNieuweWereld voor jongeren

Uit de 160.000 reacties en 300 inhoudelijke inhoudelijke meningen die UNICEF van jongeren ontving, kwamen overduidelijk drie thema’s naar voren die jullie belangrijk vinden: onderwijs, discriminatie en klimaat.  

Zo ziet #MijnNieuweWereld eruit volgens jullie

Jullie advies over onderwijs:

Mentaal welzijn is niet een onderwerp waar we makkelijk over praten en niet iedereen leert hier goed mee omgaan. School zou een goede plek zijn om dat taboe te doorbreken. We moeten hier juist al met elkaar over praten in de onderbouw, zodat we zijn voorbereid op de toenemende druk in de bovenbouw. 

Iedereen is anders en daar zou meer aandacht voor moeten komen. Kleine klassen zorgen ervoor dat de docent meer aandacht heeft voor iedere leerling. In plaats van dat we bijvoorbeeld allemaal hetzelfde huiswerk krijgen, kunnen we beter huiswerk op maat krijgen.

Er moet meer onderwijs op maat zijn. We worden nu te snel in een hokje gestopt. Maar eigenlijk weet je na groep 8 nog niet wie je bent en wat je niveau is. Je zou bijvoorbeeld een langere brugklastijd kunnen instellen, en pas daarna een niveau toewijzen. En dat niveau zou ook flexibeler moeten zijn.

Jullie advies over discriminatie:

School is een plek waar we veel tijd doorbrengen. Daarom is het een logische plek om te leren over discriminatie (grote en kleine) en hoe we dit kunnen voorkomen. Ook zou het een goed idee zijn als er op school een veilige plek is waar je terecht kunt als je iets discriminerend hebt meegemaakt.

Wij vinden discriminatie het meest pijnlijk als het je toekomst raakt. Daarom moet de overheid anoniem solliciteren meer stimuleren. Wij zien een belangrijke rol voor de overheid weggelegd om ook bedrijven hierin aan te moedigen. 

Een oplossing voor discriminatie is niet zo makkelijk als enkel en alleen wetgeving aanpassen. Het gaat pas echt weg wanneer mensen zelf gemotiveerd zijn en willen zorgen voor een Nederland waar iedereen gelijk is en niemand wordt buitengesloten. De overheid moet beginnen bij zichzelf door het goede voorbeeld te geven. 

Jullie advies over klimaat:

Dat wij ons zorgen maken over het klimaat, is eigenlijk al wel langer duidelijk. Maar de volwassenen nemen ons niet serieus genoeg omdat zij zelf niet goed genoeg geïnformeerd zijn. De overheid moet ervoor zorgen dat óók zij zich bewust worden van het probleem.

Als we echt iets willen veranderen moeten we andere keuzes maken en zorgen dat die keuzes zo min mogelijk CO2-uitstoot geven. We kunnen mensen niet vertellen wat ze wel en niet mogen kopen, maar de overheid kan ons wel een handje helpen. Bijvoorbeeld door reclames op vlees, auto's of niet-duurzame energie te verbieden.

We maken ons zorgen dat de coronacrisis de klimaatcrisis overschaduwt. De regering moet vooruitkijken, aan ónze toekomst denken. De klimaatdoelen die de regering nu heeft gaan niet ver genoeg. Het kan veel ambitieuzer. Laat bijvoorbeeld de grootste vervuilers betalen. 

Het hele jongerenadvies lezen?

Klik hier