ED Fore van UNICEF tussen kinderen

Internationaal

Dit jaar, 2019, bestaat het Kinderrechtenverdrag 30 jaar. Lees hier over de verschillende internationale activiteiten rondom dit jubileum. Onder andere de brief aan de jeugd van UNICEF's internationale directeur H. Fore.

Kruispunt

Dertig jaar geleden het Verdrag Inzake de Rechten van het Kind aangenomen. Dit gebeurde op een moment van grote veranderingen in de wereld, zoals het einde van de apartheid, de val van de Berlijnse muur en de geboorte van het World Wide Web.

Hoe staan we er momenteel eigenlijk voor? Op 18 november, de vooravond van de viering van 30 jaar Kinderrechtenverdrag, brengt UNICEF een groot rapport uit over de stand van zaken. Het belicht historische winsten op belangrijke gebieden qua rechten voor veel kinderen wereldwijd. Op dit moment staan we op een kruispunt; tussen het illustere verleden van het verdrag en en zijn toekomstige potentieel. Het is nu aan ons allen om beslissende stappen en verantwoordelijkheid te nemen te nemen.

Henrietta Fore blikt terug en vooruit

Veel verbeterd

In dertig jaar is er heel veel verbeterd voor kinderen en jongeren wereldwijd. Het aantal kinderen dat naar de basisschool gaat is met 40 procent toegenomen, chronische ondervoeding onder kinderen daalde met 100 miljoen. Kwamen er dertig jaar geleden elke dag 1000 nieuwe poliopatiënten bij, dat aantal is inmiddels met 99 procent verminderd. Allemaal dankzij fantastische vooruitgang in de wetenschap en wereldwijde inzet voor kinderrechten.   

Brief aan de Jeugd

Maar ondanks dat er enorme vooruitgang is geboekt, zijn er nog veel uitdagingen en problemen. UNICEF's Executive Director Henrietta Fore heeft daarom een brief aan de jeugd geschreven. Hierin lezen we haar hoop, ideeën voor oplossingen en innovaties om die uitdagingen aan te gaan en hoe nieuwe kansen kunnen worden gegrepen. De onderwerpen die ze aankaart zijn mentale weerbaarheid van jongeren, kinderen op de vlucht, stateloosheid van baby's zonder officieel geboortecertificaat en onderwijs en vaardigheden voor de toekomst: het UNICEF programma Generation Unlimited.

Fore zegt: "Deze zorgen zijn groot, maar ik heb hoop. En mijn grootste reden om hoop te hebben zijn jullie, de kinderen en jongeren van vandaag, vanwege de roep om actie die jullie uiten en de kracht die jullie hebben om de wereld om je heen te vormen. Net zoals de kinderen van 1989 intussen leiders zijn geworden, zijn jullie de leiders van de toekomst. Jullie inspireren ons. Wij willen samen met jullie werken aan oplossingen. Om een betere toekomst te bouwen voor jezelf en voor de wereld, die straks van jullie is."

De brief staat als opiniestuk in Trouw op 18 september 2019

Nederland onderstreept het Kinderrechtenverdrag

Op 25 september vond er in New York een speciale bijeenkomst plaats om stil te staan bij het VN-Kinderrechtenverdrag.

Naast deze speciale bijeenkomst is er ook een vrijwillige 'global pledge'. Hierin worden lidstaten opgeroepen om in actie te komen om de naleving van kinderrechten nog verder te versterken. Met deze belofte bevestigen de landen hun commitment aan het VN-Kinderrechtenverdrag.

Nederland heeft deze global pledge ook ondertekend. Zo laat ons land zien dat het de naleving van kinderrechten verder wil brengen en samen wil werken aan een nog betere toekomst voor kinderen in Nederland.

Meer informatie over de Global Pledge (in het Engels) vind je op onze internationale webpage.

Wil je de pledge lezen? CRC 30 Global Pledge.pdf