Workshops

Van Powerwalk tot zingen met Trijntje

Het (Y)our Rights Festival-programma staat vol workshops. Zo zijn er workshops om skills zoals zingen, luisteren en zelfs blind voetballen te verbeteren. Maar ook om in gesprek te gaan over thema's als armoede, jeugdhulp, nieuwe generatie en social media. Samen leren we van elkaar!

De volgende workshops staan voor je klaar:

Aftermovie - Milouska Meulens en Tako Rietveld

Beeld is ook een mening.

De workshop Aftermovie bekijkt de communicatie die nodig is tussen jongeren en volwassenen om tot goede verslaggeving te komen. Elkaars taal spreken, luisteren en beseffen dat twee mensen hetzelfde kunnen zien/horen en daar toch een andere interpretatie van kunnen hebben. In duo's gaan de deelnemers op pad om verslag te leggen van het festival en zo bij te dragen aan de aftermovie!

Blind Voetbal - UNICEF Nederland

Ieders stem zou even belangrijk moeten zijn, maar wordt er nou echt evenveel geluisterd naar jongeren als naar volwassenen? Wat nou als jongeren voor een keer bepalen wat de volwassenen moeten doen? Tijdens ‘Blind Vertrouwen’ krijgen jongeren de kans om hun stem te laten horen, tijdens een spel waar echt naar hén geluisterd moet worden!

Doe mee buiten op het plein.

De hele wereld – KROS

Hoe gaat het met jongeren in andere landen zoals Irak, India of Nigeria? In sommige landen moeten jongeren werken, trouwen of vechten, om maar wat te noemen. Herken jij welke kinderrechten geschonden worden in andere landen? En doen we wel genoeg als Nederland om deze kinderen te helpen? Vind het uit in deze kinderrechtenworkshop en vorm jouw mening over wat Nederlanders zelf en de Nederlandse overheid kunnen doen voor een betere naleving van kinderrechten in het buitenland!

KROS Coalitie
De Coalitie Kinderrechten in Ontwikkelingssamenwerking is een samenwerkingsverband van ontwikkelingsorganisaties met een gedeelde ambitie: de positie van kinderen in ontwikkelingslanden verbeteren. We werken samen rond thema’s als de Sustainable Development Goals, noodhulp, kinderbescherming, jongerenparticipatie en het algemene ontwikkelingssamenwerkingsbeleid. Omdat we geloven dat aandacht geven aan deze groep ervoor zorgt dat de wereld straks eerlijker, duurzamer en veiliger wordt. Maar ook omdat we staan voor de mening dat de kinderen van nu het recht hebben op die extra aandacht.
Organisaties: Unicef Nederland, SOS Kinderdorpen, EDUKANS, Defence for Children – ECPAT, Terre des Hommes, Liliane Fonds, Red een Kind, Save the Children, Plan International Nederland, Nationale Jeugdraad NJR en War Child

De workshop organiseren we samen met de ambassadeurs Tijmen Rooseboom (Ambassadeur voor Jongeren, Onderwijs, Werk van het Ministerie van Buitenlandse Zaken) en Bahia Tahzib-Lie (de Mensenrechtenambassadeur van het Ministerie van Buitenlandse Zaken)

DEBAT- De zaak die je raakt - Jongeren en Stichting Discussieren Kun je Leren (DKJL)

Jongeren en kamerleden in debat.

Op het Pre-festival kiezen jongeren de thema’s die zij belangrijk vinden en op het festival zelf gaan ze dáár over in debat met Kamerleden. Zitten de jongeren en Kamerleden op één lijn? Heb jij ook nog een mening over het onderwerp? Kom en kijk, luister of praat mee! Het publiek kan namelijk reageren d.m.v een catchbox.

Design je supermarkt-advies - Designathon Works & UNICEF Nederland

Hoe maak je gezonde keuzes in de supermarkt? Ontwerp hoe de supermarkt mensen en vooral kinderen kan helpen om langer en gezonder te leven. Je werkt in teams met materialen en technologie. De beste ideeën zullen gebruikt worden om supermarkten te adviseren hoe zij mensen kunnen helpen om gezonde keuzes te maken.

Dit is de krant - 7Days

Snap jij meteen op welk nieuwsfeit een krantenkop slaat? Kun jij een goed bijschrift bij een cartoon verzinnen?

In deze workshop testen wij jouw kennis over nieuws en je creativiteit met tekst. Zo weet je binnen 45 minuten of er een ware journalist in je schuilt. De workshop wordt gegeven door redacteuren van 7Days.

Hoe kom je in beweging? - RUMAG Young

Ontdek je talent en het positieve effect van bewegen. Dit wil je niet missen, zelfs als je verlegen bent! Treed uit je comfortzone en maak een gezamenlijke choreografie, waarbij niet alleen bewegen, maar ook samenwerken centraal staat. Laat vol zelfvertrouwen en onder hard klinkend applaus je skills zien.

In gesprek met jongeren - Jongerenraad Cardea

Wij, jongeren van Cardea’s jongerenraad nemen jullie mee het diepe in en duiken samen naar alles wat Jeugdzorg is en zou moeten zijn.

In een eerlijke, verfrissend, bewust, oplossingsgericht en persoonlijke workshop is er ruimte voor kennismaking, uitwisseling en het stellen van al jullie vragen… Waag die sprong in het diepe, samen met ons want wij hebben die stap ook gezet!

De interactieve workshop is helemaal door jongeren zelf opgezet. Ze weten als geen ander hoe het is om met jeugdhulp te maken te hebben. Het gaat over hokjes en labels en problemen waar ze mee te maken krijgen bv als ze 18 jaar worden. Maar ook over de oplossingen die zij zien.

King for a Day - Diversion

Gelijke kansen om je te ontwikkelen zoals jij dat wilt gelden lang niet voor elke jongere, ook niet in Nederland. Tijdens deze workshop vertelt een jongere het persoonlijke verhaal hoe het is om niet alle kansen te krijgen. Samen bekijken we wie of wat van onmisbare betekenis is geweest in zijn of haar leven en waar essentiële kansen zijn gemist. Ter afsluiting van de workshop formuleren we een advies aan de gemeente Leiden: wat kunnen de betrokkenen bij dit soort momenten doen om de gelijke kansen van kinderen en/of jongeren te bevorderen?

Lichaamstaal - Hannah de Blaeij en Veerle Korsten

Straal jij uit wat je vertelt? We vertellen elkaar zoveel meer dan woorden. Volgens onderzoek van Albert Mehrabian wordt maar liefst 55% van de betekenis die we aan een boodschap geven gevormd door lichaamstaal. Extra relevant dus om stil te staan bij de taal van je lijf. Want die is onwijs krachtig. In deze interactieve workshop ervaar je het effect van lichaamstaal op jezelf en op de ander. Je leert met je lichaam te spreken zodat je non-verbale en verbale communicatie elkaar versterken en je jouw boodschap kracht bijzet!

De workshop wordt verzorgd door Veerle Korsten (Studente aan de University College) en Hannah de Blaeij (Trainster & Coach in straalkracht).

Luistert de rechter? - Universiteit Leiden

Stel je voor: je bent 10 jaar oud en je ouders gaan scheiden. De rechter beslist bijvoorbeeld bij wie jij gaat wonen. Maar luistert de rechter eigenlijk wel naar wat jij graag zou willen? Op dit moment worden alleen kinderen vanaf twaalf jaar en ouder door de rechter uitgenodigd om hun mening te geven. Maar zouden jongere kinderen niet ook altijd uitgenodigd moeten worden? Vanaf welke leeftijd zou dat dan moeten? En wat is nodig om een kind het gevoel te geven dat er ook echt naar hem of haar wordt geluisterd?

Kom naar deze workshop om hier op een interactieve manier over mee te denken!

Met andere ogen - Critical Mass

Virtual Reality! Door deze multimediale ervaring vol dilemma's en indringende voice-overs maak je kennis met het leven van anderen. Deelnemers stappen in de wereld van verschillende Amsterdammers. Na de VR-ervaring gaan de deelnemers met elkaar in gesprek.

Motiveren, wat werkt? - MBO Researchlab

Vind je het moeilijk om jezelf tot acties te krijgen? Of ben je nieuwsgierig hoe je anderen beter kunt motiveren? In deze workshop krijg je nieuwe inzichten op basis van praktijk- én literatuuronderzoek gedaan door docenten én studenten. Je leert over verschillende soorten motivatie en je krijgt praktische tips en tricks over hoe je motivatie kunt bevorderen.

Open Kaart - Garage 2020

Een leuke workshop waarbij deelnemers van alle leeftijden hun identiteit en stem ontdekken door letterlijk en figuurlijk open kaart te spelen! Wie ben je? Waar sta je voor? Wat en wie vind je echt belangrijk? Ontdek jouw identiteit door de ogen van een ander. En laat jezelf zien en horen!

Papier en Praktijk - Amnesty International

Op papier staan de mensen- en kinderrechten zo prachtig beschreven! Je vindt ze in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en natuurlijk ook in het Kinderrechtenverdrag. Maar papier is maar papier. In deze activiteit gaan we uit van het dagelijks leven van kinderen en jongeren. We gaan een soort rollenspel spelen, waarbij de deelnemers zich moeten inleven in een ander.

Is er verschil tussen mensen- en kinderrechten op papier en in de praktijk? En zo ja, waardoor komt dat? En hoe kun je zelf opkomen voor jouw rechten en die van een ander? 

Powerwalk - Stichting Alexander

Wil jij wel eens weten hoe het is om iemand anders te zijn? En ben jij nieuwsgierig naar wat kinderrechten betekenen in het dagelijks leven? Doe dan mee aan de powerwalk! Want is het echt zo dat je toekomst vooral wordt bepaald door je talent en inzet? Of zijn er misschien nog andere dingen van belang?

Praten over armoede en schulden - Speaking Minds

Jongeren gaan het gesprek aan over armoede en schulden onder Nederlandse jongeren. Hoe gaan we daarmee om en wat is er aan te doen? Hoe spreek je er met jongeren over? Wat hebben jongeren zelf nodig om dit bespreekbaar te maken? Hoe betrek je jongeren? Na een ijsbreker gaan we aan de slag en de uitkomst is een woordweb per tafel met alles wat uit deze sessie is voortgekomen. Wil je meedoen? Denk dan alvast na over of je zelf of in je omgeving te maken hebt (gehad) met armoede en/ of schulden. Het belooft een interactieve en inspirerende sessie te worden!

Rebel! - Universiteit Leiden

Tijdens opgroeien hoort rebels gedrag er een beetje bij. Maar wat versta je onder rebels gedrag en waar stel je de grens? In deze interactieve workshop leer je alles over rebelleren in de tienerjaren: van “klimaatspijbelen” tot ernstige jeugddelinquentie. Waarom ontstaat rebels gedrag en waarom is dit belangrijk? Jongeren en volwassenen gaan met elkaar in gesprek over hun eigen rebelse gedrag o.l.v. hersenwetenschappers Neeltje Blankenstein en Ilse van de Groep.

Robot als collega - Cognizant

Wat gebeurt er als robots alles kunnen doen? Zal er werk overblijven voor mensen? Steeds meer banen worden overgenomen door machines die goedkoper, slimmer of sneller zijn dan mensen.

Wij denken echter dat het ook anders kan! Onze visie is een stuk optimistischer en we willen deze graag met jullie delen tijdens een interactieve Human Centered Design workshop. We zullen aan de slag gaan met de vraag: wat zijn de beroepen van de toekomst?

Stap in de (online) wereld - Jong & Je Wil Wat

Jongerencommunicatiebureau Jong & Je Wil Wat neemt de deelnemers in sneltreinvaart mee in de huidige jonge generatie. Hoe ziet de online- en offline leefwereld van deze jongeren eruit en hoe beleven zij zelf zelf hun mediagebruik en de wereld daaromheen.

Naast deze reis door de leefwereld van jongeren horen de deelnemers de ins and outs van jongerenparticipatie. Aan de hand van cases bespreken we de do's en dont's en laten we je kennis maken met verschillende effectieve werkvormen. Na deze interactieve sessie stappen de deelnemers met concrete handvatten waar ze morgen al iets mee kunnen naar buiten.

Vocal Workshop - Trijntje Oosterhuis

Laat letterlijk je stem horen! Trijntje Oosterhuis geeft een Vocal Workshop waarbij iedereen letterlijk zijn of haar stem kan uiten. Kom en leer meer over het laten horen en gebruik van je stem door muziek van één van de meest veelzijdige artiesten van Nederland.

Wat doe je op social media? - RUMAG Young

Als succesvol online lifestyle-merk heeft RUMAG een voorbeeldfunctie op het gebied van social media. Tijdens de workshop leren deelnemers bewuste keuzes te maken wanneer zij gebruik maken van online platformen. Beeldvorming en een realistisch zelfbeeld, respect voor jezelf en voor anderen staan hierbij centraal. Door gebruik te maken van voorbeelden wordt duidelijk wat de do’s en don’ts zijn als het aankomt op hun social media gebruik en de gevolgen daarvan.

Logos leiden transparent